Home

Achtergrond 248 x bekeken

Voorspoedige week voor suikerbietenteelt

Tot nu toe is 38 procent van het verwachte Nederlandse bietenareaal gezaaid.

Dat meldt bieteninstituut IRS. Vooral in het zuidwesten en in Oost- en Zuid-Flevoland zijn de afgelopen week veel bieten de grond in gegaan, zo’n 60 procent. In de Noordoostpolder en in Noord- en Zuid-Holland is gemiddeld ongeveer 40 procent gezaaid en in de rest van Nederland ongeveer 20 procent.

De half maart gezaaide bieten staan over het algemeen goed. De in februari gezaaide bieten staan daarentegen dunner. De plantaantallen variëren op die percelen tussen de 45.000 en 60.000. Bij een gelijkmatige verdeling is het dan niet rendabel om over te zaaien.

Toch zijn er diverse percelen die de plantenaantallen niet halen en waar moet worden overgezaaid. Dit is nu op 90 hectare gebeurd en er komen er waarschijnlijk nog wel meer bij. De meest voorkomende reden is hagel- en/of vorstschade. Ook de eerst gezaaide bieten van dit jaar, in Zuurdijk, moeten worden overgezaaid als gevolg van een hagelbui.

Of registreer je om te kunnen reageren.