Home

Achtergrond 1752 x bekeken

Voormalige rozenkas doet dienst als aflammerstal

Waar ooit rozen groeiden, lammeren nu de schapen.

Ronnie Koenes uit Kruisweg kocht acht jaar geleden de bloemenkas en houdt hier nu ongeveer 160 schapen in. "Ook in de winter is het hier aangenaam warm en droog”, legt hij uit. "Ik kruis Romanov schapen met Swifter of Suffolk. Dat levert vervolgens een Saffinger op. Deze schapen lammeren eerder en dan is het prettig om ze in een warme kas te hebben. "In april gaan de schapen naar buiten. Dan grazen ze in juni, juli en augustus op de kwelders achter de Waddenzeedijken. Koenes moet zijn schapen wel elke dag van het land halen en naar binnen brengen. "Een hoop extra werk, maar een andere keuze heb ik niet. Het water wordt te hoog om ze 's avonds en 's nachts buiten te laten." Foto Jan Bouwman

Een monteur van De Laval-Manus Noord installeert deze week twee melkrobots bij de melkveehouders Dominicus en Thea Ketelaar in het Friese Kolderwolde. Zij schakelen min of meer noodgedwongen over. Zij wilden hun melkstal aan de voorkant van de ligboxenstal uitbreiden om meer koeien te houden. De Habitat-richtlijn verbiedt dat. Het bouwen van een nieuwe melkstal aan de achterkant van de ligboxenstal zou door de noodzakelijke aanleg van een betonpad voor de RMO veel duurder zijn dan de investering in twee melkrobots. "We kiezen daarom voor het plaatsen van twee melkrobots", vertelt Thea. Zij kunnen volgende week maandag met de melkrobot melken. Nu hebben zij voor het melken van hun 97 koeien een noodvoorziening aan het voerhek. "Dat is wel behelpen", legt Thea uit. Foto Jan Bouwman

Kweker Marlijn Hellendoorn-Vos kruist bloemen van sareptamosterd Scala in de kas van zaaizaadproducent en -verwerker Vandijke Semo in Scheemda. Sareptamosterd kan worden ingezet voor de bestrijding van bodemziekten, legt Hellendoorn-Vos uit. "In Frankrijk en Canada wordt het gewas voor oliezaden geteeld, maar wij willen het inzetten als alternatief voor chemische middelen. Het gebruik van fungiciden en natte grondontsmetting wordt immers steeds meer aan banden gelegd." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.