Home

Achtergrond 187 x bekeken

Voorjaarsoverleg in teken koopkracht

Eerder dit jaar leek het er even op dat het niet door zou gaan, maar werkgevers, vakcentrales en het kabinet komen vanmiddag traditiegetrouw in Den Haag bijeen voor het voorjaaroverleg.

Koopkracht, langer doorwerken en loonmatiging zijn de belangrijkste onderwerpen van gesprek. Voor de vakbeweging is behoud van koopkracht een belangrijk punt en voor de werkgevers beheersing van de loonkosten. Zij leggen vandaag samen de wens op tafel dat het kabinet de voor volgend jaar geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent opschort. Dat dient beider belang.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft gedreigd met hoge looneisen te komen als de btw-verhoging doorgaat. Die is slecht voor de koopkracht. Maar het kabinet voelt niet voor uitstel, zo heeft minister Wouter Bos van Financiën al laten doorschemeren. Werknemers worden al gecompenseerd voor de verhoging omdat zij volgend jaar geen WW-premie meer hoeven te betalen. Dat is weer goed voor de koopkracht.

Het kabinet wil stimuleren dat meer mensen aan het werk gaan en dat zij langer doorwerken om de gevolgen van de vergrijzing op te kunnen vangen. Zo wil minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken doorwerken na het 65e stimuleren. Wie langer doorwerkt, kan meer AOW opbouwen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.