Home

Achtergrond 312 x bekeken 1 reactie

'Vooravond nieuwe fruitrassen'

Nieuwe technieken voor veredeling en selectie zullen een fors aantal nieuwe appel- en andere fruitrassen voortbrengen.

Volgens Fruitmastersdirecteur Rian Verwoert is er op de markt genoeg ruimte voor rassenuitbreiding. Bij de presentatie van de jaarcijfers van Fruitmasters stelde Verwoert dat de nieuwe Inovafruitrassen en de Kanzi en Greenstar nog maar het begin is. "We staan aan de vooravond van nieuwe rassen door nieuwe technieken, zoals smaakselectie en cisgene technieken. Dit is nog maar het begin." Verwoert denkt dat er veel meer ruimte op de markt is dan de huidige. "Ga maar eens voor het broodschap staan. De ruimte is er, daar ben ik van overtuigd. Net zoals er zonder twijfel nog totaal nieuwe fruitproducten geïntroduceerd zullen worden." Op het vlak van cisgene technieken is hij terughoudend. Nederland moet op het vlak van cisgene technieken niet voorop lopen, stelt hij. Zeker omdat er bij consumenten nog geen kennis en draagvlak is voor de techniek.

Binnen Inova Fruit wordt hard gewerkt aan innovaties. De koepel investeert in een innovatiecentrum Springquest, waar ook met cisgene technieken wordt gewerkt aan nieuwe rassen. Met een betere selectie moet nog meer op de doelgroep toegesneden product op de markt worden gebracht.

Voor het nieuwe ras Greenstar heeft de afzetorganisatie nog geen plantadvies gegeven. Hoewel de appel een vijf keer zo hoog vitamine c-gehalte heeft en niet verkleurd na snijden zijn er nog onzekerheden over de bewaring van de appel. Fruitmasters verwacht hierover snel bewaarresultaten te krijgen.

De afzetorganisatie verwacht de uitgaven aan marketing uit te breiden. In 2007 stak Fruitmasters 450.000 euro in onderzoek naar gezondheidseffecten van fruit. Voor de communicatie van de resultaten richtte de afzetorganisatie een campagne in, genaamd Fruit Experience. Daaruit worden producten als Kanzi en Greenstar gepromoot. Voor andere producten werkt Fruitmasters samen met andere afzetorganisaties als in het project FrissFruit.

In 2008 verwacht de afzetorganisatie opnieuw een lichte omzetstijging van het Nederlandse product.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk Grooten

    Ken wel de bezwaren tegen transgene modificatie; waarom terughoudend bij gebruik van soorteigen genen ( cisgenen)?

Of registreer je om te kunnen reageren.