Home

Achtergrond 139 x bekeken 1 reactie

Voedselproblematiek niet alleen op biobrandstoffen terug te voeren

Het is helemaal niet zeker dat voedselprijzen blijvend hoog zijn.

Het prijsopdrijvende effect van de opkomst van biobrandstoffen wordt overdreven, al is het beter dat de subsidie hierop ophoudt te bestaan. Dat schrijft landbouweconoom Niek Koning van Wageningen Universiteit.

Met het schrijven loopt Koning vooruit op een in mei te verschijnen rapport: 'Long-term global availability of food: continued abundance or new scarcity'. Voor het rapport onderzochten Wageningse wetenschappers de voedselproblematiek.

De conclusies van het rapport weerspreken of nuanceren vergelijkbare analyses van belangrijke organisaties als de FAO en Oeso. De FAO waarschuwde eerder bij monde van voorzitter Jacques Diouf voor de negatieve aspecten van hoge voedselprijzen.

Zo dreigen volgens de FAO onderdelen van het standaarddieet in ontwikkelingslanden als Egypte en Indonesië maar zelfs economisch sterkere landen als Argentinië voor groepen mensen onbetaalbaar te worden. Dit leidde in verschillende gevallen tot sociale onrust.

Koning, die leiding geeft aan de Wageningse werkgroep, concludeert dat de voedingsprijzen wellicht slechts tijdelijk hoog zijn. Hij wijst daarbij op de jaren ‘70, toen wetenschappers tevens vreesden voor blijvend hoge prijzen en voedselschaarste.

Hij noemt het bevorderen van agrarisch vakmanschap door meer onderzoek, het ontwikkelen van de landbouw in ontwikkelingslanden als oplossingen. Ook het minder consumeren van dierlijke productte en het stoppen van subsidie op biobrandstoffen noemt hij mogelijke oplossingen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    er worden jaarlijks honderden tonnen voedsel weggegooid ivb.met de verlopen houdbaarheidsdatum .

Of registreer je om te kunnen reageren.