Home

Achtergrond 263 x bekeken 2 reacties

Voedselcrisis vraagt hectarebehoud

De wereldvoedselsituatie baart internationale organisaties grote zorgen. Reden om zuinig te zijn op iedere hectare landbouwgrond.

“Zeven verloren jaren in de armoedebestrijding”, zo benoemt president Robert Zoellick van de Wereldbank de wereldvoedselsituatie, waarbij hij ook het woord crisis in de mond neemt.

Na de waarschuwingen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties slaat ook bij andere wereldomspannende organisaties de angst op de maag. De voedseltekorten waren afgelopen weekend niet alleen onderwerp van zorgelijke gesprekken bij de Wereldbank, de G7 (de zeven grootste industrielanden), en het Internationaal Monetair Fonds.

Ook zorg in Europa

Of er nu echt fysieke tekorten zijn is mij niet helemaal duidelijk, maar de voedselprijzen stijgen wel zodanig dat het stadsproletariaat in ontwikkelingslanden in opstand komt, zoals er in begin van de vorige eeuw nog aardappeloproer was in Amsterdam. De zorgen beperken zich niet tot arme warme landen, maar ook bewoners van welvarende Europese landen zijn steeds minder gerust op een betaalbaar voedselpakket.

Mais niet als brandstof

De diagnose voor de voedselsituatie is bekend: toenemende welvaart in Azië met een groeiende vraag naar vlees en zuivel als gevolg, meer grondstoffen voor biobrandstof en een forse oogstdepressie in Australië. Minister Bos van Financiën had dit weekend in Washington de oplossing dan ook al klaar: geen mais meer voor biobrandstof. Het lijkt mij een wat al te makkelijke oplossing, in dezelfde categorie als de massale overschakeling naar het vegetarisme, omdat vleesproductie te veel grondstoffen kost. Je kunt mensen niet zo maar verbieden hun auto vol te tanken en een biefstuk te eten.

Landbouw efficiënter

In plaats van ingrijpen in de consumptie lijkt het mij beter de oplossing te zoeken aan de kant van de productie. De Wereldbank stelt daarom terecht $800 miljoen (€505 miljoen) beschikbaar voor ontwikkeling van de landbouw in Afrika, al vrees ik dat een deel van dat geld terecht komt bij de verkeerde leiders, die er de macht hebben, zoals in Zimbabwe.
Ook in eigen land kan verhoging van de efficiency van de landbouw bijdragen aan de wereldvoedselproductie. Niet alleen door export van producten, maar ook door het beschikbaar stellen van kennis en uitgangsproducten, zo hoorde ik LTO-voorzitter Albert Jan Maat vanochtend op Radio 1 vertellen. “Alle hens aan dek”, zei hij.

Behoud van goede landbouwgrond lijkt mij daarvoor de hoogste prioriteit. Ook als je een bijdrage wilt leveren aan verspreiding van vakkennis en uitgangsmateriaal in de wereld moet de eigen agrarische praktijk van voldoende kritische omvang blijven. Al die mooie plannen voor jachthavens, recreatiewoningen, hertencorridors en verzilting van zeepolders zijn al te lichtvaardig gemaakt in tijden waarin niet werd beseft hoe snel de wereldvoedselsituatie tot oorlog kan leiden.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Is het niet een goed begin voor het afschaffen van biologische landbouw? De produktie daar is minder efficient duurder en lager? En de minder milieu belasting is ook zeer twijfelachtig!

 • no-profile-image

  Han

  Henk je komt met oplossingen voor het voedsel probleem die de Nederlandse ambtenaar en politicus niet kan doorvoeren. Hij zou hiermee zijn ongelijk (fout) aantonen en dat zal hij nooit doen. Hij wijst liever naar een ander. Ik zou zeggen laat Nederland lekker zijn wildevarkentjes en hamstertje koesteren. De man die echt wil boeren en echt de honger de wereld uit wil helpen komt bij mij om de een deeltje van de miljoenen ha's die verwilderen weer in productie te nemen, nu het nog kan. Doet hij dit met dezelfde gedrevenheid als in Nederland dan is er echt een goede boterham te verdienen in dit land. Iedere boer die met een goed plan en de wil om te investeren komt, krijgt alle medewerking van de autoriteiten.
  Hier kun je je als boer uitleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.