Home

Achtergrond 259 x bekeken

Vlaardingen toont gezicht oer-inwoner

Zou er na tien eeuwen nog enkele gelijkenis zijn tussen jezelf en een voorvader?

Er zijn niet veel mensen die een familielid uit de 11e eeuw in de ogen kunnen kijken, maar voor de Rotterdamse Eduard Zuiderent wordt het op 9 mei werkelijkheid. Dan wordt in Vlaardingen het gezicht getoond van een oer-inwoner, zo maakte de gemeente vandaag bekend.

De schedel van de man uit de 11e eeuw werd in 2002 opgegraven in het oude Vlaardingse stadshart. Na een reconstructie en een grootscheeps DNA-onderzoek, bleek Eduard Zuiderent familie van de oer-Vlaardinger. De gemeente toont de gezichtsreconstructie, samen met vier andere gezichten, vanaf 9 mei in het Visserij & Vlaardings Museum.

De gezichtsreconstructies zijn van een 6-jarig jongetje, een vrouw tussen de 41 en 47 jaar en een man tussen de 40 en 50. Eerder werd in Vlaardingen al een gezichtsreconstructie gemaakt van de zogeheten boomstamkistman, wiens skelet op de tentoonstelling ook te zien zal zijn. Ook zijn de grafkisten tentoongesteld.

De nederzetting Vlaardingen speelde in de 11e eeuw een grote rol in het toenmalige graafschap onder bewind van Dirk de Derde. Ook de slag bij Vlaardingen in 1018 is een historisch belangrijke gebeurtenis, waarbij de graaf de soldaten van het keizerlijk leger overwon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.