Home

Achtergrond

'Vitaminegehaltes groente niet fors gedaald'

De Consumentenbond distantieert zich van een verhaal in de Telegraaf dat de vitaminegehaltes in groente fors zijn gedaald.

De bond wordt opgevoerd als bron voor het verhaal, maar de conclusies zijn volgens de bond onjuist. In het verhaal worden meetgegevens van groente vers van het land vergeleken met producten uit de supermarkt. "Dan is het vitamine C gehalte al weer fors gedaald", stelt een woordvoerder van de bond. "Het gehalte kan na een dag in de keten al 10 procent lager zijn." De bond onderzocht in 2004 de gehaltes in een vergelijking tussen gangbaar en biologisch uit de winkel. Daarbij kon geen significant verschil worden vastgesteld. De krant heeft de meetgegevens van dit onderzoek naast een onderzoek van keurinstituut Nevo gelegd uit 2001, wat geldt als normwaarde voor producten vers van het land.

In de Telegraaf legt Paul Blokker van de Vereniging tot behoud van boer en milieu een relatie tussen de dalende waardes van vitamines en mineralen en de volksgezondheid. "Dat is volledig voor zijn rekening. Als wij die relatie vermoedden na eigen onderzoek hadden we allang aan de bel getrokken", stelt de Consumentenbond. Het Voedingscentrum kon nog geen inzage geven in de ontwikkeling van de voedingswaarde van groente en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.