Home

Achtergrond

Vierhonderd mogelijke asbestlocaties in Zaanstad

De gemeente Zaanstad telt vierhonderd plekken waar mogelijk asbest in de grond zit.

Op veertien locaties is de kans zelfs groot tot zeer groot dat er asbest aanwezig is in de grond. Dat blijkt uit het onderzoek 'Asbest in de Zaanstreek' van het historisch onderzoeksbureau Register, zo maakte de gemeente vandaag bekend.

De gemeenten Zaanstad en Wormerland besloten tot het inventariserende onderzoek na een rapport van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (2005) en een landelijk onderzoek naar asbest in Nederland uit 2006. Uit het rapport van het Erasmus Medisch Centrum bleek dat onder meer in de Zaanstreek asbestkanker vaker voorkomt dan in de rest van Nederland. Het andere onderzoek wees uit dat in het verleden een kwart van de totale hoeveelheid in Nederland verwerkte asbestvezels in de Zaanstreek is gebruikt.

Het nieuwe rapport bevat kaarten waarop mogelijke asbestlocaties staan aangegeven. Zaanstad laat nu nader onderzoek uitvoeren. Dat richt zich eerst op de veertien plekken waar de kans groot tot zeer groot is dat er asbest in de grond zit, met uitzondering van de terreinen van Forbo en Eurocol. Die moeten zelf onderzoek naar asbest in de bodem doen. De resultaten van de eerste veertien worden in juni verwacht.

Vervolgens worden nog voor de zomer honderd andere locaties bezocht. Het gaat onder meer om woningbouwlocaties en plekken waar asbestverwerkende bedrijven hebben gestaan. De meeste resultaten hiervan verwacht de gemeente eind 2008 te hebben. In de daarop volgende fase komen de overgebleven driehonderd plaatsen aan bod. Het totale onderzoek moet begin 2010 zijn afgerond.
Volgens de gemeente levert asbest overigens zolang het dieper in de grond zit geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.