Home

Achtergrond 5 reacties

'Vier cent per karbonade is kleine prijs'

Het onderzoek naar biggencastratie dat onderzoeksinsituten LEI en ASG gisteren naar buiten brachten deugt niet volgens Wakker Dier.

Ten eerste gaan de onderzoekers uit van verkeerde aannames, zegt de organisatie. Bovendien overdrijft het onderzoek de economische gevolgen, aldus een woordvoerder.

Het rapport heeft het over grote economische gevolgen als per direct met castratie gestopt zou worden. "Dit terwijl de kosten neerkomen op slechts 4 eurocent per karbonade. Dit is toch een kleine prijs voor het weglaten van een pijnlijke ingreep", vindt Wakker Dier. Overigens wordt hier niet bij vermeldt wat deze 4 cent voor de Nederlandse varkenshouders betekent.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenfokker

  als wij 65 euro per big krijgen is er over te praten over verdoofd castratie.

 • no-profile-image

  varkensboer

  Anders dan enkele reacties doen vermoeden gaat dit onderzoek niet over verdoofd castreren, maar over het stoppen met castreren. Dit lijkt mij de enige echte oplossing voor dit welzijnsprobleem, dat veroorzaakt wordt door de wil van de consument en de gemakzucht van de slachterijen (geen berengeur). Die 4 cent per karbonade lijkt weinig, Wakker dier zegt echter niet wie dat op moet hoesten. Voor een varkensbedrijf loopt dat zo in de tienduizenden Euro's, maar het is de consument die het moet betalen. Daarnaast heeft het houden van beren een gunstig effect op het vleesaanbod. Dit zal dan namelijk afnemen en dat is de enige manier om de prijs omhoog te krijgen en houden.

 • no-profile-image

  geen geld

  Dat is voor mijn bedrijf een extra kostenpost van ruim 10.000 euro en dat is dan kostendekkend. Maar ik wil er ook iets aan overhouden, mijn extra uren dienen ook vergoed te worden. Dus iemand (wakker dier ?) moet mij 15.000 euro per jaar gaan betalen anders GEEN verdoofde castratie. En niet beginnen te drammen dat wij het voor het geld doen, tuurlijk doen we het voor het geld, wij zijn geen liefdadigheidsinstelling ! Nu is de consument eens aan de beurt om ook eens geld uit te geven voor dierwelzijn ! Geen geld, geen verdoofde castratie !

 • no-profile-image

  bert

  het gerucht is dat bij de milieu keur varkens, slechts 1.25% van de beren een kleine berengeur afgeven. dat lijkt mij genoeg rede om het snijden af te schaffen. de milieukeur varkensboeren hebben al lef getoont, nu de rest nog? zeker de bio boeren, waar blijven jullie???

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  inderdaad, ook bij ons spreekt de boerenbond altijd over de 'landbouwsector'.
  wij boeren spelen daarin de rol van thuiswerkende knecht.
  stopen met castreren zou alleen maar een voordeel opleveren voor deze knechten, dus dan maar verdoofd castreren, meer vies knechtenwerk zondere vergoeding.

  dat laatste begint zo stilaan te wennen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.