Home

Achtergrond

'Verzelfstandiging slecht voor rechtsbescherming'

Door de verzelfstandiging van gemeentelijke diensten of bedrijven raken burgers rechtsbescherming kwijt.

Dat stelt de Gemeentelijke Ombudsman Ulco van de Pol van zeven gemeenten in de regio Amsterdam in zijn vandaag verschenen jaarverslag van 2007.

Doordat het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB vorig jaar bijvoorbeeld verzelfstandigde, kunnen burgers met klachten over die firma niet meer terecht bij de ombudsman. De onafhankelijke instantie is actief in de gemeenten Amsterdam, Almere, Landsmeer, Oostzaan, Waterland, Weesp en Zaanstad.

Van de Pol vindt verder dat bestuurders meer lef moeten tonen op het gebied van de dienstverlening aan burgers. Hij krijgt naar eigen zeggen te veel zaken op zijn bureau die ze zelf hadden kunnen oplossen, bijvoorbeeld door eigenhandig in te grijpen in een conflict. Bestuurders stellen de burger volgens hem helemaal niet zo centraal als ze zelf vaak zeggen.

De Gemeentelijke Ombudsman ontving in 2007 opnieuw flink meer klachten dan het jaar daarvoor. Burgers klopten 1748 keer bij hem aan, tegen 1644 keer in 2006. In 102 gevallen leidde dat tot een rapport. Met name in Almere steeg het aantal klachten flink, namelijk van 94 tot 163.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.