Home

Achtergrond

Verwaarloosde molens dreigen subsidie te missen

Molens in de provincie Zuid-Holland met een grote restauratieachterstand lopen mogelijk subsidie mis.

Daardoor dreigt de staat van monumentale bouwwerken nog verder achteruit te hollen. Dat stelde gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls (cultuur) vandaag.

Volgens de gedeputeerde hanteert de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) andere regels dan de provincie. "Het RACM kijkt in de eerste plaats naar het benodigde bedrag en niet naar de technische urgentie zoals de provincie doet. Het gevaar is dat molens die de restauratie het hardst nodig hebben, wellicht niets krijgen.'' Van Engelshoven-Huls pleit daarom bij minister Ronald Plasterk (cultuur) voor een urgentielijst bij het toekennen van subsidies.

"Geeft het RACM daar gehoor aan dan komen molens die er het meest baat bij hebben als eerste aan de beurt.'' Het RACM is een uitvoeringsorgaan van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Oorspronkelijk stonden er 1700 molens in Zuid-Holland. Daar zijn er nog 224 van over. Volgens de provincie hadden die in 2006 een gezamenlijke restauratieachterstand van ongeveer 20 miljoen euro. Van Engelshoven-Huls hoopt binnen vier jaar de achterstanden te hebben weggewerkt. De provincie subsidieert niet alleen de restauraties. Ze verstrekt onder meer ook premies om molenaars te stimuleren de wieken van de molens te laten draaien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.