Home

Achtergrond 985 x bekeken

Verknocht aan de aarde

De 83 jarige Jan Hendrik Leeftink egaliseert de grond voor zijn 'boerderij Geesink'.

Nadat hij in 1980 stopte als boer verhuurde hij de meeste hectares maar de ex-melkveehouder en akkerbouwer hechtte teveel aan de grond om alles op te geven. "Begin mei begin ik met het inzaaien van mais. Ondanks mijn leeftijd mag ik met mijn eigen trekker nog graag wat werkzaamheden verrichten. Als je iedereen weer op het land bezig is kriebelt het." De mais gaat naar de koeien van een neef. Foto Ruben Meijerink

Melkveehouder Kees de Groot uit het Friese Ter Idzard houdt de koeien sinds deze week weer buiten. ’s Nachts staan de dieren nog wel binnen. De Groot trad in 1974 in een maatschap met zijn ouders. In 1981 nam hij het bedrijf over. Hij levert de melk van zijn 75 melkkoeien aan Friesland Foods. Tegen de fusie tussen Friesland Foods en Campina kijkt hij positief aan. "We komen een stuk sterker te staan in de markt. Daarbij hebben we al veel fusies achter de rug. Veel veranderen kunnen we er toch niet aan", zegt hij. Foto Lenus van der Broek

Marc Simons (op trekker) en medewerkers oogsten de laatste winterprei van een perceel in Roosteren in Limburg. Vandaag gaan de laatste vier rijen van het veld en sluit de teler het matige seizoen af. "De prijzen schommelden tussen de 30 en 40 cent, duidelijk te laag." De prei gaat naar verschillende afnemers buiten de veiling om. Volgens Simons was het kwaliteitsbeeld dit jaar goed en kon vrij constant worden geoogst. Simons koos voor directe afzet in plaats van bewaring. Hij had weinig vertrouwen in een aantrekkende markt. Foto Twan Wiermans

De familie Kieftenbeld uit Haarle bekijkt de inrichting van de nieuwe scharrelstal van Freek Ekkelkamp in Ruinerwold. Jolanda Kieftenbeld zit in een maatschap samen met haar vader, broer en schoonzus. Zij hebben zelf ook plannen om hun pluimveehouderij te renoveren. Daarom namen ze met z’n allen een kijkje bij Ekkelkamp. Ekkelkamp heeft een stal gebouwd voor 60.000 scharrelkippen en hield vandaag open dag. De stal heeft een voliére met twee verdiepingen. "Wij zitten ook te denken aan een voliére", vertelt Jolanda. "Maar eerst moeten de eierprijzen maar eens flink aantrekken. De prijzen zijn op het ogenblik bar en boos. Dieptriest." Foto Ruud Ploeg

Stofwolken waaien op rond de bouwlandbemester van loonbedrijf Derksen uit Doesburg. Door het natte voorjaar is de periode waarin mest uitgereden kan worden vrij kort geworden. "Hierdoor is een logistiek probleem ontstaan. Het is lastig om de mest op de juiste plek te krijgen omdat er onvoldoende transportcapaciteit is", vertelt Johnny Derksen. "Het probleem zorgt er in sommige gevallen voor dat akkerbouwers de mest niet meer willen ontvangen. Ze kiezen dan voor kunstmest of proberen via een andere loonwerker toch mest te krijgen." Foto Florian Braakman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.