Home

Achtergrond 499 x bekeken 6 reacties

'Verhoog voedselproductie'

Frankrijk wil dat de EU het voortouw neemt om de voedselzekerheid in de wereld te garanderen.

De Franse landbouwminister Michel Barnier riep de landbouwministers op daartoe een Europees initiatief te nemen. Volgens Barnier moet de voedselproductie in Europa niet dalen maar juist worden opgevoerd.

Een Franse woordvoerder verwees naar de waarschuwing van het IMF dat meent dat de hoge voedselprijzen grote gevolgen kunnen hebben en tot oorlogen kunnen leiden. Volgens de Fransen maakt de voedselcrisis duidelijk dat de EU meer geld en energie in de landbouw moet steken. Ook verklaarde hij dat méér dan ooit de toekomst van het landbouwbeleid het centrale thema zal worden van het Franse EU-voorzitterschap, later dit jaar.

Van Britse zijde werd koel gereageerd op de oproep. "De beste manier om de voedselprijzen onder controle te krijgen, is verdere daling van de subsidies en een snel akkoord over vrijmaking van de handel in landbouwproducten in de WTO", zei een Britse landbouwwoordvoerder.

Het Sloveense EU-voorzitterschap gaf gisteren een toelichting op de komende FAO-conferentie over voedselzekerheid, klimaat en bio-energie. De EU-landen vinden dat 10 procent van de brandstof in 2020 biobrandstof moet zijn. Duitsland denkt dat de EU dit doel kan halen, zonder bij te dragen aan hogere voedselprijzen en de kap van regenwouden.

Ook LTO-voorzitter Albert Jan Maat ziet de rol van biobrandstoffen bij het voedselvraagstuk als zeer beperkt. "Slechts 1 procent van het areaal wordt gebruikt voor de productie van biobrandstoffen." Het verspreiden van kennis en het leveren van goed uitgangsmateriaal, is volgens hem de belangrijkste rol die de Nederlandse land- en tuinbouw kan spelen bij het oplossen van de voedselproblemen.

Jan Schils

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een bezorgde tuinder

  Hoezo verhogen van produktie?? Door zogenaamde overproduktie produceren boeren en tuinders al jaren onder de kostprijs en teren zelf in op eigen vermogen. Jonge ondernemers beginnen er niet aan. De leegloop (wereldwijd!)in de agrarische sector is al in volle gang. Als er snel geen reele prijs voor de produkten betaalt gaat worden is ook dit proces onomkeerbaar. Er zal een stuk van de westerse luxe opgeoffers moeten worden anders komt ook de voedselproduktie voor de westerse landen in gevaar.

 • no-profile-image

  c

  momenteel is de prijs van tarwe al weer aan het dalen, uds absoluut niet die productie omhoog straks zijn we weer verliesgevend aan het werk

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Aaaaahhhhhh, dat is het dus, de voedselprijzen onder controle krijgen? Daar was de marktwerking toch een uiutstekend middel voor? Die subsidies stimuleren toch juist voedselproductie, zodat de prijs niet al te hoog oploopt? Snap jij het nog?

 • no-profile-image

  gert

  straks stunten de supers weer met brood en melk

 • no-profile-image

  franse

  Jawel Hertog Jan, ik snap hem nog. Men draait in alle bochten om de voedselprijzen te drukken. Is toch niet zo moeilijk lijkt me; vanaf morgen alle winstmarge's in de voedselproduktieketen maximaliseren.
  En neem de landbouw als uitgangspunt, dan komt het wel goed.
  Gokje? de prijzen voor de consument dalen gigantisch.

 • no-profile-image

  s.wenning

  Zou het niet beter zijn om de olieprijzen te beteugelen? Dat maakt alles zo duur.
  Die paar centen die je voor het graan krijgt mag je echt wel hebben!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.