Home

Achtergrond 1 reactie

Verburg wil flexibele inzet afgeroomde inkomenssteun

Inkomenssteun, bestemd voor maatschappelijke doelen, moet niet gebonden zijn aan een bepaalde sector in de land- en tuinbouw; het geld moet ook ingezet kunnen worden 'over de sectoren heen'.

Dat zei minister Gerda Verburg (LNV) vanochtend tijdens een debat met de Kamer over de toepassing van het zogeheten artikel 69. Op grond van dat artikel kan inkomenssteun worden gegeven aan boeren, die wat extra’s doen voor bijvoorbeeld landschap, milieu of dierenwelzijn.

Verburg ziet toepassing van artikel 69 als een goed alternatief voor een andere vorm van afroming van inkomenssteun, namelijk de zogenoemde modulatie. In dat geval wordt inkomenssteun overgeheveld naar de post 'plattelandsontwikkeling'.

Nederland verzet zich tegen het Commissie-voorstel voor verruiming van de modulatie van 5 naar 13 procent. Daarmee zou veel geld dat nu terechtkomt bij boeren weglekken naar andere doelen.

CDA en VVD vrezen echter dat dat ook gebeurt bij toepassing van artikel 69, zoals Verburg die voorstaat. Zij willen dat 'boerengeld op het boerenerf blijft'.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    zo gaat er weer veel boerengeld naar natuurorganisaties

Of registreer je om te kunnen reageren.