Home

Achtergrond 6 reacties

Verburg: 'toetsingskader ammoniak werkt niet'

Het toetsingskader ammoniak, dat de veehouderij rond natuurgebieden duidelijkheid zou moeten bieden over uitbreidingsmogelijkheden, is juridisch niet houdbaar.

Dat erkent minister Gerda Verburg (LNV) in een brief aan de Kamer. Verburg baseert zich op het oordeel van de Raad van State over het toetsingskader. Volgens de Raad is bij navolging van het toetsingskader schade aan de natuur niet uitgesloten.

Voor veehouderijen bij Natura 2000-gebieden betekent dit dat ze bij bedrijfsuitbreiding voorlopig een natuurtoets moeten doorlopen. Dit kost tijd, geld, en kan als uitkomst hebben dat de uitbreiding niet kan doorgaan omdat die tot natuurschade leidt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ?

  Het punt is dat de Raad van State richting burgers zich bedient van motiveringen in de zin "dat niet valt uit te sluiten dat...." of "niet voldoende aannemelijk is gemaakt dat...". Maar als het overheidsbelang aan de orde is lees je bij gevoelige punten dat "verweerder zich in alle redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat....." of "het is door verweerder voldoende aannemelijk gemaakt dat....." Ik vraag me wel eens af of de strikte scheiding der machten nog gehanteerd wordt.

 • no-profile-image

  .

  Als je kijkt hoe creatief de besluitvorming omtrent de fijnstofproblematiek plaatsvindt, en je vergelijkt dit met de aan landbouw gerelateerde problematiek dan ga je huilen bij het lezen en vergelijken van uitspraken. Zeker bezien het feit dat de fijnstof mensenlevens kost en van ammoniak de effecten in principe enkel met N te maken hebben waardoor andere plantengroei zou plaatsvinden. En dan te bedenken dat lucht voor 80% uit N bestaat.

 • no-profile-image

  veehouder

  Gerrit, op zich heb je gelijk. Maar het probleem zit hem grotendeels in de inconsistentie van gerechtelijke uitspraken als landbouwkundige ontwikkelingen om de hoek komen kijken.
  De milieulobby weet dit en maakt hier gretig misbruik van.

 • no-profile-image

  Jos

  Hier wordt onrecht aan de democratie gedaan. Kwaadwillende verzinnen wat om mensen die vooruit moeten, het lastig te maken. Daar door kom je in een juridisch spinnenwep. Het ammoniak probleem is zo ook ontstaan. I.p.v. even uitzoeken of dit wel de waarheid is gaat met dit juridisch benaderen. Men gaat oplossingen zoeken om dit z.g.n. probleem op te lossen. Als men is eerst uitgezocht had of dit werklijk een probleem was, had men veel geld en ellende kunnen besparen. Het is te vergelijken met valse aangifte van een kind tegen haar vader, dit om haar zin te krijgen. De verhoudingen zijn dan totaal verstoord, het is een groot drama. Helaas gebeurd het met veel zaken. Daarom moet alles goed op waarheid nagetrokken worden! Het is toch de bedoeling om te werken aan een goed milieu, niet om het om zeep te helpen!

 • no-profile-image

  Gerrit

  'Stop subsidie milieuclubs die wegen tegenhouden'
  23 apr 2008 08:24

  De Friese gedeputeerde Sjoerd Galama wil de subsidies stopzetten van onder meer milieuclubs die ondanks inspraak juridisch dwarsliggen bij de aanleg van infrastructurele projecten.
  Deze subsidie moet onmiddelijk gestopt worden en bijvoorbeeld overgaan in stimuleren van ammoniakreducerende technieken. Ook hier zijn het weer de milieuclubs, betaald door ons, die ons dwars zitten. Dit is toch absurd. Met het voorlopige toetsingskader was niks mis maar toch zijn het weer een handjevol slampampers die roet in het eten gooien.

 • no-profile-image

  rode vos

  Die scheiding is er niet, leg maar eens een 20-tal recente uitspraken van RvS mbt deze problematiek naast elkaar...
  Wie zijn de raadsheren...wat is hun achtergrond, leerschool, sentiment...
  Seculariteit...onafhankelijkheid, nou het is eerder de fabeltjeskrant.

  Er wordt niet gevraagd of de boer last heeft van de natuur... nee, altijd alles van een kant bezien...
  Het aantal hoogopgeleiden neemt toe..edoch aan de mate van en de kwaliteit van besluitvorming is dit niet af te lezen....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.