Home

Achtergrond 224 x bekeken

Verburg schiet verrijkte kooi af en prijst Duits alternatief

Houders van legpluimvee moeten niet meer investeren in de verrijkte kooi.

Dat signaal geeft minister Gerda Verburg (LNV) af. De zogeheten Klein­gruppenhaltung ziet zij als goed alternatief.

Dat schrijft Verburg in een brief aan de Kamer over de uitvoering van aangenomen moties bij de Nota dierenwelzijn. Een van die moties, van ChristenUnie en CDA, vroeg de Kleingruppenhaltung te stimuleren als alternatief voor de verrijkte kooi.
Verburg wil de Kleingruppenhaltung (een 'doorontwikkelde' verrijkte kooi, waarin plaats is voor dertig tot zestig kippen) uiterlijk in 2009 opnemen in het Legkippenbesluit. In dat besluit wil ze ook een overgangstermijn vastleggen voor de naar schatting dertig bedrijven die al hebben geïnvesteerd in de verrijkte kooi.

Voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) kan de plannen van Verburg billijken. "De minister wil de verrijkte kooi ontmoedigen. Daar sta ik niet van te kijken."

Tegelijk is duidelijk dat iets gedaan moet worden voor die ondernemers die al in een verrijkte kooi-systeem hebben geïnvesteerd, vindt Wolleswinkel. Of dat voldoende is, hangt af van de lengte van de overgangstermijn.

Wolleswinkel erkent dat het vreemd is dat Nederland vooruit gaat lopen op Europa. In de EU is besloten tot een verbod op de legbatterij per 2012. Maar vanuit de markt geredeneerd is het uitfaseren van de verrijkte kooi logisch, aldus Wolleswinkel. "Nederland richt zich op de Duitse markt. Met de Kleingruppenhaltung wordt daar aansluiting bij gezocht."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.