Home

Achtergrond

Verburg: geen vangnet creëren voor pioniers

De overheid moet terughoudend zijn als het gaat om het afdekken van ondernemersrisico's. Ze moet dus geen vangnet creëren voor pioniers in de tuinbouw.

Dat schrijft LNV-minister Verburg in een kamerbrief. Verburg reageert hiermee op een vraag van de vaste Kamercommissie, die eerder een werkbezoek aan de glastuinbouw in het Westland bracht.

De commissie wees de minister op de grote financiële risico's die sommige glastuinbouwondernemers nemen met innnovaties, en vroeg zich af of de minister geen constructie kon bedenken om pionierende ondernemers meer zekerheid te geven.

Minister Verburg vindt echter dat het ondernemersrisico bij de tuinder ligt, en dat zij al genoeg doet om innovatie te bevorderen.
Bijvoorbeeld door middel van het Borgstellingsfonds en het geven van een eenmalige garantstelling voor een tuinder die een eerste boring deed naar aardwarmte.

Het ministerie biedt tuinders volgens Verburg dus wel de faciliteiten om innovatie mogelijk te maken, maar 'de overheid moet niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.