Home

Achtergrond 5 reacties

Verburg: beter telen voor mond dan voor motor

De sterk gestegen voedselprijzen in de wereld, onder meer door de teelt voor biobrandstof, leiden tot zorg bij minister Gerda Verburg (Landbouw).

"Als we moeten kiezen, dan kunnen we beter produceren voor de mond dan voor de motor'', zei Verburg gisteren bij beraad met EU-collega's.

De Europese Unie heeft veel landbouwgronden nodig voor de teelt van gewassen als koolzaad, palmen en graan, bestemd om bij te mengen in brandstof. In 2020 moet 10 procent van de Europese brandstof een bioherkomst hebben, maar dat doel komt onder toenemende druk te staan.

In verscheidene landen zijn rellen uitgebroken wegens de stijging van de voedselprijzen. Zo braken protesten uit in Haïti, Kameroen, Egypte en Argentinië.
Eerder bepleitte minister Bert Koenders (Ontwikkelingshulp) al dat mensen minder vlees eten. Voor de productie van vlees zijn volgens Koenders relatief veel grondstoffen en oppervlakte nodig. Die kunnen beter voor rendabeler zaken gebruikt worden, vindt hij.
Minister Verburg zei maandag dat landbouw een groter belang moet krijgen bij ontwikkelingshulp. Ze wil de boeren in arme landen meer helpen door technologieoverdracht, capaciteitsversterking en hogere productiviteit.
De minister zegt dat het dilemma 'mond of motor' haar zeer aan het hart gaat. Ze zal daarom persoonlijk een topconferentie hierover bezoeken bij de wereldvoedselorganisatie FAO van 3 tot 5 juni in Rome.
Nederland wil al langer inzetten op de tweede generatie biobrandstoffen. Die brandstof wordt niet gemaakt van landbouwgewassen, maar van afval zoals houtresten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  we zijn al 30 jaar technologieoverdracht aan het doen met de ontwikkelingslanden, zonder veel resultaat.
  wil je de boeren in het zuiden motiveren geef hen dan een eerlijke(hogere) prijs. Biobrandstoffen bestaan alleen maar omdat voedsel zo schandalig goedkoop is!

 • no-profile-image

  c

  is dit nu onze minister, ze praat verdorie gewoon met de rooien mee, ze moet net juist de biobrandstof stimuleren, want als de landbouw dat ook niet zou doen dan zou de brandstofprijs ook nog eens met 50% stijgen. er is gewoon genoeg grond en middelen om beide markten in voldoende te voorzien , wat denk je van polen daar liggen gewoon 10 duizenden hectares nog gewoon braak om nog maar van een hoop andere landen te zwijgen, en dan de sanering van 10 jaar geleden heeft er voor gezorgd dat een hoop innovatieve boeren gewoon gestopt zijn omdat het product dat we teelde geen donder opbracht, wijlen mijn vader die zei het nog voor hij stierf 15 jaar geleden, ze gaan nog het schors vd bomen eten met hoe ze nu tegen de boer aan schoppen

 • no-profile-image

  Johan

  Verburg begrijpt deze wereldmarktplaats niet zo goed, terwijl ze al minister is! Boeren proberen voor hun produkten de hoogste prijs te krijgen en dat is hun geraden ook want zo'n vetpot was het nu ook weer niet. Als de Bio-vergisters meer bieden dan de zwartjes in afrika dan gaat het produkt in de motor en niet in de mond lieve minister

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Ik zou zeggen verhoog het melkquotum dan wat meer dan wat nu het geval is, de Nederlandse boeren willen graag produceren

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Wie herinnert zich nog het rapport van de Rabobank "Rendement in de keten"?
  Daaruit bleek dat de verwerkende industrie ne de retail elk maar liefst 20 procent rendement opstreken en de boer gemiddeld 0.5 procent. Dat is in ontwikkelingslanden nog veel beroerder, daar beuren de boeren slechts een fractie van de uiteindelijke prijs. Ondertussen hebben ook een ander stel aasgieren een nieuwe lucratieve in komstenbron aangeboord dat ongetwijfeld de prijzen zal opjagen. Niet zonder trots presenteerde onze eigen Rabobank ( Jawel) een nieuwe mogelijkheid voor de belegger; "Schaarste in overvloed". waaronder o.a. voedsel.
  http://www.irisresearch.nl/downloads/Schaarste-In-Overvloed.pdf

  Kapitalisme in optima forma, hoewel het hiermee zijn geloofwaardigheid begint te verliezen.

  Hier is maar één passend antwoord op: "Zij die geen weet hebben, kennen geen schaamte".

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.