Home

Achtergrond 10 reacties

Veetransporten in Leeuwarden onder permanente controle

Minister Gerda Verburg (Landbouw) stelt permanente controle in bij het slachthuis in Leeuwarden.

Alle veetransporten worden er gecontroleerd door de Algemene Inspectiedienst (AID). Verburg is ook bezig om een gezaghebbende Belgische veterinaire deskundige in te schakelen voor nader onderzoek in de vleessector.

De maatregel in Leeuwarden vloeit voort uit een vertrouwelijk gesprek dat de bewindsvrouw afgelopen donderdag heeft gehad met een vroegere AID-medewerker, die eerder anoniem misstanden heeft gesignaleerd bij het toezicht op de vleessector. "Ik neem zijn verhaal zeer serieus'', zei Verburg in het televisieprogramma Buitenhof.

De bewindsvrouw nam het op voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die samen met de AID belast is met toezicht en handhaving op de vleessector en die in opspraak is geraakt na een intern onderzoek dat het toezicht op de veetransporten, in elk geval in 2006, te wensen overliet.

De onafhankelijkheid van het functioneren van de dienst staat voor haar buiten kijf. "De mensen van de VWA worden soms ten onrechte over een kam geschoren dat ze dingen over hun kant zouden laten gaan en niet goed doen.''

Verburg repte later voor Radio 1 over het mogelijk inschakelen van een internationale dierenarts om uit te zoeken hoe groot het probleem is. Naar verluidt gaat het om Piet Vanthemsche, sinds begin maart voorzitter van de Belgische Boerenbond die naam maakte als hoofd van het Federale Voedselagentschap FAVV tussen juli 2002 en juli 2006.

Verburg nam eerder al ex-informateur Rein Jan Hoekstra in de hand om de VWA door te lichten, maar die kon na een onderzoek van ruwweg een maand niet aangeven op welke schaal het misgaat.

Het is in Leeuwarden mis met de veetransporten. Er is volgens een woordvoerder van Verburg vee vervoerd op een manier die niet voldeed aan de welzijnseisen. De controles door de AID gaan maandag in. Ze zullen "zo lang als nodig'' duren en vervoerders die in overtreding zijn, "zullen we onmiddellijk verbaliseren'', aldus de CDA-bewindsvrouw voor de radio.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaas

  ik stel voor dat ook Johan zijn handelen maar eens tegen het licht moet worden gehouden

 • no-profile-image

  aidan

  schijnbaar maakt johan uit friesland zich nog al zorgen over de grenscontroles in dit land.
  totdat deze goed geregeld is mag johan zijn vee gerust mishandelen
  denk toch eens na knuppel,deze site wordt door meer mensen gelezen dan alleen boeren

 • no-profile-image

  slachter

  nadat de regering is begonnen met de afschaffing van de noodslachthuizen zijn alle slachterijen noodslachtingen gaan doen en dan raar vinden dat je dan meer dieronvriendelijke transporten krijg, want al heb je koeien in brabant met een slechtpootje waarvoor je in friesland 0,25€ per kilo meer krijg breng het daar naar toe niet naar iemand die minder betaald stelletje simpele zielen in den haag
  dan nog een paar congoleese dierenartsen erbij die geen woord nederlands kunnen schrijven en ook nog amper teverstaan zijn en de poppen zijn aan t dansen

 • no-profile-image

  Johan

  Onderdruk van de dierenlobby worden veetransporten intensiver gecontroleerd dan de grensovergangen op illegalen en criminelen, mensensmokkelaars en andere zware misdadigers. Dat schetst de politieke situatie in dit land.

 • no-profile-image

  Liny

  In het buitenland gebeuren ergere dingen tijdens het transport en in de slachthuizen .Steek je kop maar in 't zand als je denkt dat het in het buitenland beter is dan in Nederland.

 • no-profile-image

  Verbeek

  Tros Radar stelt de misstanden van LNV - Verburg duidelijk aan het licht. Ik en mogelijk vele andere kopen geen vlees meer in de Nederlandse supermarkten.
  Dit is het resultaat van niet handelen bij misstanden in de sector.

 • no-profile-image

  boer

  erg handig van de minister om publiekelijk te zeggen dat een slachterij in friesland vanaf maandag 100 % controle krijgt. Wildeboer wordt publiekelijk aan de schandpaal genageld.
  en vervolgens worden de twijfelgevallen, die er natuurlijk altijd zijn, naar elders gebracht

 • no-profile-image

  Bernard

  En al het vlees in de supermarkt komt uit het buitenland, want het nederlandse vlees vinden de inkopers veel te duur .Kijk maar naar A.H. een paar jaar geleden met zijn konijnen uit China. De hollandse konijnen waren te duur voor meneer Appie Happie. Het vlees? voor het gehakt komt uit Z.afrika, wordt in Londen een paar jaar opgeslagen en wordt dan gemengt met varkensvet uit nederland. EET SMAKELIJK . lANG LEVE DE HOLLANDSE BOEREN

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Blijkbaar waren er geen controles voor maandag.
  Anders kunnen de controles niet ingaan per maandag.
  Wat hebben ze bij de aid zolang gedaan?
  Slapen ?

 • no-profile-image

  gert

  de veevervoerders worden blijkbaar ook over een kam geschoren

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.