Home

Achtergrond 7 reacties

'Varkens in Nood wil sector zwart maken'

De oproep van Stichting Varkens in Nood om per direct met de castratie van biggen te stoppen, is een mes in de rug van de varkenssector.

De actie ondermijnt de eigen inzet van de sector om tot een oplossing te komen. Dat zeggen sectorvertegenwoordigers Wyno Zwanenburg en Annechien ten Have.

Vooral de timing van het bericht roept weerstand op. Zwanenburg: "De sector is volop bezig met de overgang naar verdoofd castreren en wil uiteindelijk helemaal stoppen. We worden op een smerige manier aangevallen, ze willen gewoon de consument van varkensvlees af hebben." Volgens Zwanenburg trekt de stichting bovendien wetenschappelijke resultaten uit hun verband. Iets wat ook wordt bevestigd door LEI-onderzoeker Ge Backus.

De oproep van de stichting is gebaseerd op een recent LEI-onderzoek naar berengeur en de castratie van biggen. Uit het rapport zou volgens Varkens in Nood blijken dat berengeur slechts bij 1,2 procent van de beren voorkomt en dat consumenten nauwelijks negatief oordelen over berengeur. Gé Backus noemt de interpretatie van Varkens in Nood te kort door de bocht. "Bovendien verliezen ze de internationale marktsituatie uit het oog."

"Met de felle reacties snijdt de sector zichzelf in de vingers", stelt woordvoerder Hans Baaij van Varkens in Nood. "De primaire varkenssector zou er profijt van hebben als supermarkten ongecastreerd vlees accepteren. Als de supermarkten geen castratie zouden eisen zou het de kostprijs voor de boer verlagen. Dit is een kans om te laten zien dat ze willen veranderen, maar blijkbaar draait alles alleen om geld verdienen."

Volgens Ten Have is juist het bericht van Varkens in Nood slecht voor de sector. "Het is gewoon een publiciteitsstunt. Ze lopen helemaal op de zaken vooruit om ons zwart te maken. Ik ben het helemaal zat."

Lees ook het nieuwsbericht: 'Maak direct einde aan castreren van biggen'

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pete

  zulke "beschermorganisaties" speculeren op burgeremoties en proberen over de rug van de landbouw en visserij geld te verdienen zonder iets productiefs voor de samenleving te leveren.

 • no-profile-image

  adviseur

  op zich geen nieuws dit artikel, ben alleen verbaast dat de nvv en de lto nog steeds met die mensen om tafel zit. DOE NOOIT GEEN ZAKEN MET MENSEN DIE JE NIET KUNT VERTROUWEN, DUS OOK NIET MET WAKKER DIER, LEKKER DIER, VARKENS IN NOOD enz. enz.
  Onze belangenbehartegers mogen wel eens iets korter door de bocht worden. Bovengenoemde anti boer organisaties lachen zich een bult om dit stuntelige gedrag.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Dieren en met name varkens vinden mevr. ten have bepaald geen brave als het om hun welzijn gaat!
  Ook ik ben niet gecharmeerd van dat mens.
  Zij doet er alles aan om elke lotsverbetering van oa. varkens zo lang en zo krachtig mogelijk tegen te werken.
  Maar daar is zij toch ook voor aangenomen?

 • no-profile-image

  j litjens

  castreren van biggen en ook staarten is naar mijn mening niet meer nodig,slachterijen eisen het en de boer staat met de rug tegen de muur de slachterijen hebben de beren die nu komen lekker goedkoop en ze mengen het berenvlees er lekker door
  Als brussel eist dat er niet meer gecastreerd mag worden is het in heel Europa meteen afgelopen,dit zou een leuke actie zijn voor de partij voor de dieren en wakker dier.
  Zeer slechte varkensprijzen: als alle vleesvarkenshouders in Ned Duitsland af zouden spreken veertien dagen geen varkens leveren en deprijs moet minimaal 0 ,50 per kilo omhoog is het zo voor elkaar
  Maar met een varkensvakbond in ruste en een winterslaaphoudend lto zal er wel weer niets gebeuren.
  Dan nog mevr Verburg :hoe is het mogelijk dat er in 1997 11 miljoen varkens waren en nu weer 18 miljoen?

 • no-profile-image

  boertje

  Beren mesten oke iedere boer blij maar als duitsland ze niet wil houd het op niemand vind het leuk werk maar er zitten ook goede kanten had beren tijden de onnodige varkens pest in het gebied venhorst 160 kg met 10 in eeen hok en dan voldoen aaan alle ruimte heel fijn Gewoon ekaar kapot maken. kijken jullie geen nos hongers noot vechten om eten etc komt hier ook nog als we zoo door gaan

 • no-profile-image

  bert

  het is gewoon waar wat de in nood zeggen. ik als varkens boer heb in het verleden ook veel beren geleverd aan duidsland, door politiek moet ik weer ruim 15jaar snijden.

 • no-profile-image

  Ton

  Aan de varkenshouders zal het niet liggen hoe lang het duurt! Hij wil zekerheid, springt niet in een diepe voor dat alles goed geregeld is. Is ook zeer verstandig. Alles wat je doet moet goed over nagedacht en uitgewerkt zijn. Dit heeft tijd nodig! Je gaat ook niet met een auto rijden als er een wiel ontbreekt!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.