Home

Achtergrond 155 x bekeken

Vader van chaostheorie Lorenz overleden

De Amerikaanse meteoroloog, wiskundige en vader van de chaostheorie Edward Lorenz is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden.

Dit berichtte het Instituut voor Techniek van Massachusetts waar Lorenz lange tijd aan verbonden was. Hij bedacht de chaostheorie waarbij piepkleine wijzigingen tot grote en wezenlijke veranderingen kunnen leiden.

Lorenz kreeg onder meer de wetenschappelijke prijs van Kyoto in 1991. Volgens de jury omdat zijn ”ontdekking van de deterministische chaos”, een beginsel is gebleken dat de kijk van de mens op de natuurverschijnselen ingrijpend heeft veranderd.

Hij presenteerde in 1972 een studie over voorspelbaarheid van die verschijnselen: ’Voorspelbaarheid; Kan een tornado in Texas een gevolg zijn van de slag van een vleugel van een vlinder in Brazilië?’ Hij gaf vooral de grenzen van de voorspelbaarheid en de veronderstelde orde aan.

Lorenz werd in de Tweede Wereldoorlog meteoroloog toen hij het weer moest voorspellen voor luchtstrijdkrachten van het Amerikaanse leger.

Zijn naaste familie heeft laten weten dat de sportieve Lorenz nog tot twee weken voor zijn overlijden actief was in en rond zijn huis in Cambridge (Massachusetts). Hij heeft drie kinderen en vier kleinkinderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.