Home

Achtergrond 225 x bekeken 4 reacties

Vaccin eerder beschikbaar

Een groot deel van de 6 miljoen vaccins tegen bluetongue serotype 8, die het ministerie van LNV heeft besteld, kan eerder worden geleverd.

De eerste 4 miljoen vaccins zijn in mei beschikbaar. Dat heeft het ministerie van landbouw bekendgemaakt. Het eerste miljoen vaccins kan naar verwachting al op 6 mei worden geleverd door producent Intervet; een vervolglevering van drie miljoen doses kan plaatsvinden op 15 mei.

De vaccins moeten nog een laatste test doorstaan. Is die positief, dan kunnen veehouders vanaf 8 mei hun dieren laten enten. Tot nu toe ging LNV uit van een eerste levering van één miljoen vaccins half mei, in juni nog eens een miljoen en de rest in augustus.
Doordat de vaccins eerder klaar zijn, vervalt de noodzaak van een voorkeursvolgorde; LNV stelde eerder voor de meest kwetsbare dieren het eerst te enten. Vaccinatie gebeurt op vrijwillige basis door een dierenarts.

Veehouders hoeven niets te betalen voor de vaccins. De kosten voor het toedienen krijgen zij voor de helft vergoed. Dat komt neer op 4 euro per rund en € 1,50 per schaap of geit.

De veehouder kan de kosten (exclusief btw) achteraf bij Dienst Regelingen declareren via een zogeheten vaccinatieverklaring. Die wordt ingevuld door de dierenarts en zowel door deze als door de veehouder ondertekend. De dienst van het ministerie van LNV keert per bedrijf één keer uit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ik lees toch niet alleen positief nieuws. Zo zul je vooruit moeten betalen aan de veearts en als je na je aanvraag voor vergoeding nog wat meer te enten hebt, zoals je lammeren of eventuele niet geente aankoop. En dan hebben we natuurlijk weer die overheid die bij zo'n aanvraag weer vragen gaat stellen om een aantal rekeningen niet twe hoeven uit te keren. Zal wel weer een addertje worden. Heb er nog geen volledig vertrouwen in.

 • no-profile-image

  henk

  Ik zeg gewoon niet enten. Gaat ons in de toekomst veel geld kosten. Hou dat maar in je achterhoofd.

 • no-profile-image

  Guus Janssen

  Gelukkig maar... dat is tenminste positief nieuws!

 • no-profile-image

  Arco

  Gelukkig dat de ent stof er nu bijna is. Ik doe gelijk mee heeft mijn afgelopen jaar en begin dit jaar al genoeg gekost.

Of registreer je om te kunnen reageren.