Home

Achtergrond

VS overweegt bestraling groente

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) overweegt bestraling van groente en fruit om ziekmakers als bacteriën te doden, toe te staan.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA dringt daar op aan, nu uit eigen onderzoek blijkt dat pathogenen als E.coli en listeria vrijwel geheel worden vernietigd terwijl het in Amerika gebruikelijke chloorbad dat niet doet. Met name aan de binnenkant van de bladeren blijkt bestraling met gamma of elektronen veel effectiever.

Het onderwerp leeft in Amerika, mede door een E.coli-uitbraak in Californië als gevolg van een besmetting in spinazie. Honderden zieken en drie doden waren het gevolg.

Wetenschappers van USDA presenteerden deze week hun bevindingen op een congres van de American Chemical Society. Bladgroente werd in het onderzoek drie minuten lang gedoopt in een oplossing met een hoge chloorconcentratie. Zo'n 90 procent van de aangebrachte E.coli, salmonella en listeria aan de oppervlakte werd gedood, maar geen enkele aan de binnenkant. Bij bestraling werd 99,9 procent van de pathogenen gedood, of die zich nu aan buiten- of binnenkant van de groente bevonden.

Bestraling is in de VS toegestaan bij vlees en kruiden, maar bij groente en fruit mag dit niet ter bevordering van de voedselveiligheid. In sommige gevallen wordt de methode wel toegepast ter bestrijding van insecten. Mocht de FDA bestraling goedkeuren ter bestrijding van ziektekiemen, dan zou dat tot aanzienlijke uitbreiding van deze praktijk betekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.