Home

Achtergrond 313 x bekeken 2 reacties

VS erkent ongelukken met MKZ-virus

De Amerikaanse regering erkent dat op de laagste decennia Plum Island diverse ongelukken zijn gebeurd met mond- en klauwzeer.

Zo ontsnapte in 1978 virus uit het laboratorium en besmette het koeien in de stallen op de hermetisch van de buitenwereld afgesloten onderzoeksfaciliteiten van de VS. Ook in het lab zelf is virus enkele malen ontsnapt, aldus het department van nationale veiligheid (Homeland Security Department) in een hoorzitting van een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

De bekentenis is relevant, omdat de regering-Bush het MKZ-onderzoek wil verplaatsen van het eiland naar het vaste land. Voor de nieuwe 'Bio- and Agro-Defense Falicity' zijn vijf locaties in beeld, in de staten Texas, Georgia, Kansas, Mississippi en North Carolina. In de omgeving bevinden zich commerciële veehouderijen. In Kansas zijn in de directe nabijheid bijvoorbeeld ruim een half miljoen runderen te vinden.

De bedoeling is dit jaar een besluit te nemen waar de nieuwbouw plaatsheeft, zodat de faciliteit in 2014 kan openen. De meningen over het plan zijn verdeeld: tegenstanders vrezen verspreiding van ziekten, voorstanders denken dat een nieuw lab veiliger is en beter bereikbaar en inzetbaar dan op Plum Island.

De Amerikaanse overheid kocht in 1954 Plum Island om daar, geïsoleerd van de buitenwereld, onderzoek te kunnen doen naar besmettelijke dierziekten. In het kader van terrorismebestrijding heeft het veiligheidsministerie HSD in 2003 de verantwoordelijkheid over het complex op Plum Island overgenomen van het landbouwministerie USDA.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Bij de laatste MKZ-crisis in Engeland was toch het verhaal dat het virus via een broodje vlees uit ver land de oorzaak was.Toch was de lokatie van de uitbraak net aan de andere kant van de snelweg ook een lab. Toen was er ook een E-mail uit Engeland dat het virus uniek was. Door mensen gemaakt virus gentech dus.Net als het IBR-drama met de markers ook gentech was. Wanneer komt in de EU eens een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de MKZ-crisis.

 • no-profile-image

  gj

  Boerenverstand, ik ben het met je eens.
  En als er dan toch een onderzoek is, dan gelijk ook maar eens onderzoeken hoe de Blauwtong 8 hier is gekomen.
  De belangen vd industrie zijn zo groot geworden dat het goed mogelijk is dat er bewust een markt voor de vaccins is gemaakt.
  Door middel van bewust lekken van virussen.
  De fabrikanten boeken record orders en omzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.