Home

Achtergrond

VN stellen taakgroep voedselcrisis in

De Verenigde Naties stellen een taakgroep in om de voedselcrisis aan te pakken.

Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon vandaag bekendgemaakt. Ban wil een aantal noodmaatregelen nemen om de groeiende voedselcrisis aan te pakken en een aantal maatregelen die de crisis op lange termijn moeten bezweren.

De VN-chef hield maandag en dinsdag topberaad met 27 internationale organisaties in het Zwitserse Bern over de groeiende voedselcrisis. De prijs van voedsel is de afgelopen tijd flink gestegen. Dat komt onder meer door de groeiende wereldbevolking en een sterke toename van de verbouw van gewassen die geschikt zijn als biobrandstof.

De VN willen zo snel mogelijk "de hongerigen te eten geven'' en hebben daarom alle landen opgeroepen om "snel en ruimhartig'' het potje van het VN-Wereldvoedselprogramma WFP te vullen.

De organisatie heeft 775 miljoen dollar nodig in verband met de gestegen voedselprijzen. "We hebben toezeggingen voor 471 miljoen dollar, maar we hebben maar 18 miljoen dollar contant'', aldus WFP-chef Josette Sheeran. Ban zal zelf leiding geven aan de taakgroep om de wereldwijde crisis zo snel mogelijk aan te pakken.

De taakgroep zal bestaan uit de hoofden van de VN-organisaties en de Wereldbank. De eerste hulp richt zich op boeren in arme landen die door de hoge kosten van kunstmest en energie in de problemen zijn gekomen, aldus de BBC.

De taakgroep wil 200 miljoen dollar steun geven aan boeren in de meest getroffen landen om zo de voedselproductie op te krikken. Verder moeten landen worden geholpen bij de aankoop van zaden. Hiervoor wil de taakgroep 1,7 miljard dollar uittrekken.

Van haar kant zal de Wereldbank haar leningen aan de landbouwsector in Afrika het komende jaar verdubbelen. Bovendien zal de instelling kijken hoe sneller en soepeler geld kan worden uitgeleend.

Op de lange termijn moeten de ontwikkelde landen volgens de VN-topman iets doen aan de subsidies die de handel uit balans brengt. Ook moet de klimaatverandering en de daaruit voortkomende gevolgen uiteindelijk worden aangepakt, zei hij.

Maar de eerste prioriteit is zo snel mogelijk ,,de hongerigen te eten geven''. Ban riep daarom alle landen op om "snel en ruimhartig'' het geldpotje van het VN-wereldvoedselprogramma WFP te vullen. De organisatie heeft 775 miljoen dollar nodig in verband met de gestegen voedselprijzen.

"We hebben toezeggingen voor 471 miljoen dollar, maar we hebben maar 18 miljoen dollar contant'', aldus WFP-chef Josette Sheeran. Naar schatting van het WFP kampen 100 miljoen mensen met een tekort aan voedsel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.