Home

Achtergrond 4 reacties

VN luidt noodklok over gevolgen hoge voedselprijzen

Regeringen moeten bijzonder snel in actie komen om de negatieve gevolgen van hoge voedselprijzen te beperken.

Deze oproep doen verschillende VN-agentschappen. Volgens wereldvoedselorganisatie FAO nopen hogere voedselprijzen regeringen wereldwijd tot exportbeperkende maatregelen. Op deze wijze proberen de overheden van bijvoorbeeld Rusland, Egypte en Argentinië het binnenlandse prijsniveau te beperken.

Op de eerste Global Agro-Industries Forum in New Delhi sprak FAO-voorzitter Jacques Diouf zijn zorgen uit: "Voedselprijzen zijn wereldwijd in de laatste 9 maanden gestegen met 45 procent. Er zijn serieuze tekorten aan rijst, tarwe en mais".

Diouf wees op de verantwoordelijkheid van Westerse overheden maar ook de industrie zelf. "Het is essentieel om de landbouwinvesteringen in watermanagement en infrastructuur op te voeren. Kleine boeren moeten worden geholpen hun productiviteit te verbeteren."

John Holmes, vice-secretaris voor humanitaire zaken, stelde het op de Dubai International Humanitarian Aid conferentie nog scherper en noemde de crisis een gevaar voor de wereldvrede.

"De veiligheidsimplicaties van de voedselcrisis moeten niet worden onderschat." Hij wees daarbij op internationale protesten die in sommige gevallen gewelddadige vormen aanneemt.

Bijna dagelijks besluiten nieuwe landen tot het nemen van marktverstorende maatregelen die vaak op korte termijn juist prijsopdrijvend werken. De Filipijnen kondigde een moratorium aan op het omzetten van landbouwgrond voor golfterreinen of behuizing.

Jordaanse medewerkers van Holmes’ eigen organisatie besloten tot een staking. Ze eisen vanwege de gestegen graanprijzen nu 50 procent loonsverhoging.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  politici in nederland hebben hier geen boodschap aan ,die willen alleen maar meer natuur op landbouwgrond,laten polders weer onder water zetten en onteigenen ook landbouwgrond voor natuur

 • no-profile-image

  "natuurlijk"

  De wal zal het schip gaan keren omdat de spreekwoordelijke "beste stuurlui" de afgelopen decennia aan wal hebben gestaan met hun doorgeschoten (natuur)beleid en minachting voor de agrarische sector.
  Op papier kun je veel zaaien, maar in de praktijk zul je hier niet altijd van oogsten.
  Zo lang men landbouwgronden blijft verkwanselen en de primaire sector schofferen, zijn de voedselprijzen niet hoog genoeg.

 • no-profile-image

  ui

  VOEDSELCRISES, wat een onzin moet hier eens in nederland kijken, wat krijgt de boer voor zijn producten zoals aardappels en uien. Wat een onzin..

 • no-profile-image

  klokkeluider

  Waarom luiden ze alleen de noodklok als voedselprijzen stijgen. Alle uitgaven voor(luxe) artikelen zijn gigantisch in prijs gestegen.
  Waarom blijven de noodklokken dan stil?

Of registreer je om te kunnen reageren.