Home

Achtergrond 166 x bekeken

Universiteiten geven samen colleges over Fitna

Nederlandse universiteiten werken samen bij een nationale collegereeks over 'Fitna en de nieuwe politiek'.

Het eerste college is woensdag in Groningen. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen vandaag bekend. Aanleiding voor de reeks is de maatschappelijke discussie naar aanleiding van de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders en de veronderstelde opkomst van wat sinds Pim Fortuyn ''nieuwe politiek' wordt genoemd.

De colleges worden gegeven binnen meerdere vakdisciplines. Via internet zullen ze voor alle geïnteresseerden beschikbaar komen. René Boomkens, hoogleraar sociale- en cultuurfilosofie in Groningen, nam het initiatief voor de collegereeks.

"Het kan zijn dat Theologie een college uit een reeks over de islam in het teken stelt van de maatschappelijke discussie rond Fitna'', zegt Boomkens. "Maar ook de 'videobattle' op YouTube wordt bijvoorbeeld in een mediacollege belicht.''

De Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht zijn bij de collegereeks betrokken. Het eerste college wordt vandaag gegeven in Groningen. Hoogleraar criminologie Willem de Haan gaat dan in op de betekenis van de moord op Theo van Gogh en de gevolgen daarvan voor het debat over de islam in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.