Home

Achtergrond

Uitstel btw-verhoging op voorjaarsoverleg

Werkgevers en vakbeweging willen dat het kabinet de verhoging van de btw uitstelt.

Zij leggen deze wens gezamenlijk neer bij het voorjaarsoverleg met het kabinet op 23 april, zo heeft de vakbeweging vandaag bevestigd. Het kabinet wil de btw in 2009 verhogen van 19 naar 20 procent.

Zowel de werkgevers als de werknemers hebben er belang bij de inflatie laag te houden, zegt vicevoorzitter Rienk van Splunder van vakcentrale CNV. Voor de vakbeweging is behoud van koopkracht een belangrijk punt en voor de werkgevers beheersing van de loonkosten. Uitstel van de btw-verhoging dient beider belang. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wees er eerder al op dat werknemers al gecompenseerd worden voor de hogere btw doordat zij geen ww-premie meer hoeven te betalen.

Donner wil op 23 april praten over een voorstel om ouderen langer te laten doorwerken na hun 65e verjaardag, voltijds of in deeltijd. Ouderen die daarvoor kiezen, bouwen dan meer AOW op, 5 procent voor elk jaar dat ze langer doorwerken.

De vakcentrales FNV en CNV wijzen er beide op dat hun prioriteit ligt bij de werkzoekenden onder de 65. "Daar valt nog heel wat te winnen'', aldus Van Splunder. Hij wacht een nadere uitwerking van de plannen van de minister af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.