Home

Achtergrond 4 reacties

Uientelers hebben geen behoefte aan collectief

Het uiencollectief is opgeheven. Het aangemelde volume was te laag.

"Het is niet faliekant mislukt", zegt Edwin Burgers, directeur van het faciliterende DCA (Dienstencentrum Agrarische Markt). "Boeren verwachten schijnbaar dat ze zo ook wel een goede prijs kunnen krijgen."

Voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw Jaap Haanstra vindt het verrassend dat het uiencollectief niet is geslaagd. "Er lag een goede prijs onder. Zo blijkt maar weer dat uientelers moeilijk in beweging zijn te krijgen. Ik had graag gezien hoe het was gegaan als het was gelukt. Daar hadden we als sector van kunnen leren." Haanstra is benieuwd wat de markt nu gaat doen.

Edwin Burgers heeft het idee dat het collectief toch als thermometer heeft gewerkt. "Schijnbaar is het zo slecht nog niet gesteld met de markt. De boer heeft vertrouwen en denkt een goede prijs te kunnen maken. Of hij is nog niet aan een collectief toe. Wij zien dit dan ook niet als een mislukking, maar als positief signaal vanuit de markt. Er is wel draagvlak, veel reacties waren positief, maar het blok was niet groot genoeg om hout te snijden."

De bereidheid voor een collectief neemt toe, ervaart Burgers. "Meer dan enkele jaren geleden, maar nog niet voldoende." Burgers wil niets zeggen over het ingebrachte aantal tonnen. "We praten niet over volumes. Als je in de toekomst weer eens zoiets wilt doen, gaan mensen het afmeten aan dit percentage. Daarbij is het ook niet belangrijk. We hadden een megahoeveelheid uien, maar niet mega genoeg. We zetten een komma achter het verhaal. Want de methodieken worden steeds transparanter. Dat maakt de kans op slagen steeds groter."

Jan Bakker, de initiator van het uiencollectief, vindt het jammer dat zijn plan niet is gelukt. "Als de boeren niet willen, houdt het op. Misschien zijn er zo weinig uien in de markt dat de prijs vanzelf aantrekt", redeneert Bakker. "Minder dan wij hadden gedacht."

Bakker laat het hoofd niet hangen. "Ik ben in voor deze dingen. Dit doen we nog wel een keer weer. Misschien moeten we dan wat eerder beginnen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert uit Dronten

  Beste jan uit lelystad,

  Jij bent zeker zo'n type die bij een feestje aan de weg niet wordt uitgenodigd. Je bent namelijk altijd druk bezig op je bedrijf van 42 hectare. Je had wel meer land willen kopen maar was blijkbaar te laat doordat dhr. Bakker je voor was of dat de RABO je geen finaciering gaf met als reden dat ze alleen geld lenen aan echte ondernemers en niet aan keuterboertjes.

 • no-profile-image

  Kees

  Jaloers?

 • no-profile-image

  jan

  Wij hebben wel behoefte aan collectief.
  Alleen niet met Jan Bakker!
  Collectief is samen.
  Dit collectief bestond uit een persoon
  die zijn zakken wou vullen.
  Maar volgens mij zijn die zakken al
  aardig vol ,over de rug van anderen.

 • no-profile-image

  piet

  Jan, uit lelystad.
  dit is precies de reden waarom dit soort dingen niet lukken. Neem een wijze raad aan van een oude boer:
  Als je niet kunt delen , zul je ook nooit vermenigvuldigen.
  Maar blijf maar lekker op je eigen erfje rond lopen, en denken dat de boze buitenwereld, altijd achter jouw laatste kwartje aan zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.