Home

Achtergrond 204 x bekeken 2 reacties

Uiencollectief wil betere prijs door bundeling aanbod

Een groep akkerbouwers heeft een collectief opgericht om de uienmarkt te ondersteunen.

Telers kunnen zich melden bij het collectief om uien aan te bieden. Die worden daardoor tijdelijk aan de markt onttrokken, zegt directeur Edwin Burgers van het adviesbureau DCA-Markt. "De verwachting van de telers is dat door bundeling van het aanbod de negatieve stemming in de markt is om te buigen. Want de voorraden zijn niet zo groot als wordt gedacht. Dit initiatief is uniek voor de uiensector. DCA faciliteert het uiencollectief."

Een teler die mee wil doen moet via de website van het collectief zijn uien aanmelden. De teler moet aangeven welke commissionair de uien op kwaliteit beoordeelt. Het uiencollectief heeft een vertrouwenscommissie ingesteld, die de rapporten van de commissionairs beoordeelt.

De telers hebben een koper bereid gevonden om garant te staan voor een bodemprijs van 6 euro per 100 kilo, exclusief btw. Als de uien later in het seizoen meer opbrengen, krijgt de teler 65 tot 85 procent van de prijs boven de 6 euro extra uitbetaald, na aftrek van 1 euro aan kosten plus 3 procent verkoopprovisie.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    rene vermunt

    Wat is dit nu voor onzin ?

  • no-profile-image

    toon

    toen de uien een paar jaar geleden 0 centen opbrachten, konden ze het al niet met elkaar eens worden om de afzet te bundelen, laat staan als ze er een paar centen voor krijgen. Dit is gedoemd om te mislukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.