Home

Achtergrond 5 reacties

Tweede Kamer hekelt rol van Staatsbosbeheer op Wadden

Een groot aantal fracties in de Tweede Kamer heeft grote bezwaren tegen het opereren van Staatsbosbeheer (SBB).

Ze vinden dat deze organisatie, ten onrechte, nu veel meer is dan een uitvoerende dienst, die bezighoudt met het beheer van Neerlands bossen.

Aanleiding vormt een aantal kwesties, met name de forse verhoging van de erfpacht op de Waddeneilanden. Volgens CDA, PvdA, VVD en PVV wordt toerisme op de eilanden daarmee een voorrecht voor de rijken. Ze vinden dat de grond voor gemeentelijke functies als gemeentehuis, bibliotheek, terug moet naar de gemeente.

Minister Gerda Verburg (LNV) antwoordde de Kamer dat zij geen rol voor zich ziet weggelegd in de verhoging van de erfpacht. "Het gaat hier om een privaatrechtelijke kwestie." De verhoging ligt nu voor bij de rechter.

Verburg heeft SBB op het hart gedrukt ‘maatschappelijk verantwoord’ te opereren. SBB heeft daarop besloten een commissie in te stellen, die zich gaat buigen over de redelijkheid van de erfpachttarieven. De commissie staat onder leiding van Jitske de Jong, hoogleraar onroerend goed-recht aan de TU Delft.

Verburg en ook GroenLinks vrezen dat een uitzondering voor de Waddeneilanden rond erfpacht elders navolging zou kunnen krijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ook veel boeren moeten voor staatsbosbeheer

 • no-profile-image

  drB.M.

  De SBB wordt steeds groter, krijgt steeds meer mensen die elkaar controleren en geen verantwoording nemen. SBB moet werken in de bossen, kappen, planten en onderhoud plegen. Dat besteden ze uit tegen een macht geld en als ik ze eens de hand geeft, voel ik geen enkele vorm van eelt: ze zijn zacht als het fluweel waar ze op zitten.

 • no-profile-image

  rode vos

  SBB....De volgende zijn de Waterschappen... een zgn democratisch gekozen clubje... dit wordt een nieuwe macht in NL zonder echte controle en inspraak...ik zie Ed Nijpels al als commissaris of Eelco B etc....

  De democratie is al lang verd(r)onken

 • no-profile-image

  gert

  een staat in een staat

 • no-profile-image

  bintje koper

  We hebben er een vierde bestuurslaag bij in Nederland. SBB opheffen die hut.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.