Home

Achtergrond 148 x bekeken

Twee kandidaten voor PvdA-fractievoorzitterschap

Vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer is niet meer de enige kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de PvdA.

Vandaag maakte Diederik Samsom naar aanleiding van een bericht van RTL bekend dat hij ook die positie ambieert. Dinsdag werd bekend dat de post van fractievoorzitterschap vrijkwam, toen Jacques Tichelaar bekendmaakte dat hij na een operatie wel terug wil komen, maar dat hij de sociaaldemocraten in de Kamer niet meer wil aanvoeren. "Goed dat er iets te kiezen is'', zei Mariëtte Hamer in een korte reactie.

Andere kandidaten hebben zich niet gemeld. Dat kan nog wel tot maandag twaalf uur, maar ingewijden verwachten niet dat dit nog gebeurt. Dinsdag kiest de fractie haar voorzitter. Samsom geniet daarbinnen genoeg steun om die verkiezing spannend te maken.

Samsom wilde vandaag verder geen commentaar geven. Hij wil zijn kandidatuur eerst dinsdag in de fractie toelichten. Ook Mariëtte Hamer was niet voor commentaar bereikbaar. Wouter Bos noemde vorige week beiden een uitstekende kandidaat. Dat gold volgens hem ook voor Jeroen Dijsselbloem een Kamerlid wiens naam ook genoemd werd als mogelijke opvolger.

Volgens ingewijden is er vorige week ook gesproken over een herschikking bij de PvdA, waarbij Hamer staatssecretaris van Sociale Zaken zou worden en Ahmed Aboutaleb zou doorschuiven naar Europese Zaken. Timmermans zou dan naar de Kamer kunnen. Maar Hamer zou deze ruil hebben afgewezen.

Timmermans verklaarde zelf vrijdag niet te zijn benaderd. Zowel Bos als Hamer zeiden dat de nieuwe voorzitter uit de fractie moet komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.