Home

Achtergrond 191 x bekeken

Twee Nederlandse militairen gesneuveld in Afghanistan

In Afghanistan zijn twee Nederlandse militairen gesneuveld door een bermbom.

In Afghanistan zijn twee Nederlandse militairen gesneuveld doordat ze met een auto inreden op een bermbom. Een van hen is de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Ook vielen er twee zwaargewonden. Van een van hen is de toestand kritiek.

Dat hebben minister Eimert van Middelkoop van Defensie en plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman vrijdag bekendgemaakt.

Het incident vond plaats toen de militairen terugkeerden van een operatie naar Kamp Holland in Uruzgan. De familie van de militairen is inmiddels op de hoogte gebracht.

In totaal zijn in Afghanistan nu zestien Nederlandse militairen omgekomen. Acht van hen kwamen om het leven door gevechtshandelingen.

Bij de explosie kwamen naast luitenant Dennis van Uhm (23) ook soldaat der eerste klasse Schouwink (22) om het leven. De militairen Norden (20) en Hack (25) liepen ernstige verwondingen op.

Volgens Meulman is er geen enkele aanwijzing dat de aanslag met de bermbom specifiek gericht is geweest tegen de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten. De IED's zijn een veel voorkomend wapen van de Taliban, waarvan het gevaar nooit uit te sluiten is.
Het kabinet heeft volgens Van Middelkoop met grote verslagenheid gereageerd en zijn deelneming betuigd aan de nabestaanden van de twee gesneuvelde mannen. Het contrast tussen de feestelijke commando-overdracht van Berlijn naar Van Uhm donderdag en de gebeurtenissen nu, had niet groter kunnen zijn, aldus de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.