Home

Achtergrond

Trots op Nederland populair in peiling

Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk is na de presentatie van haar beweging, donderdag in Amsterdam, populair.

TON zou 22 zetels in de Tweede Kamer behalen als er nu verkiezingen zouden zijn, vijf meer dan een week geleden. Dit blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Het CDA en de VVD, goed voor respectievelijk 41 en 22 Kamerzetels, moeten daarvoor met elk twee zetels het meest inleveren. Met dertien zetels staat de VVD op de laagste stand in peilingen, die alleen werd gehaald toen Verdonk aankondigde met een eigen beweging te komen. Bij de VVD-kiezers uit 2006 geeft slechts 37 procent aan weer op de partij te stemmen; 40 procent zou TON stemmen.

Mede daardoor staan CDA (31), PvdA (onveranderd 22, tegen in werkelijkheid 33 zetels) en VVD nu op 66 zetels, ook een dieptepunt. Ten opzichte van de laatste verkiezingen van twee jaar geleden verliezen ze gedrieën 33 zetels, ofwel een derde van hun aanhang.

De PVV van Geert Wilders, nu goed voor negen zetels, staat stabiel op 18 zetels. De SP van Jan Marijnissen, die 25 zetels bezet, zakt in de peiling van 19 naar achttien zetels.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.