Home

Achtergrond 270 x bekeken 4 reacties

Transgeen voer sneller EU in

De procedure voor de toelating van transgene stoffen (ggo’s) in Europa kan korter, onder de voorwaarde dat geen afbreuk wordt gedaan aan de veiligheid voor mens en milieu.

Die toezegging heeft eurocommissaris Androulla Vassiliou (gezondheid en consumentenzaken) woensdagavond gedaan tijdens een zitting van het Europees Parlement. Op initiatief van de landbouwcommissie werd daar gesproken over de gevolgen van het toelatingsbeleid voor veevoer.

Vassiliou ziet verschillende mogelijkheden om de toelating te versnellen: aanvragers kunnen beter worden geïnformeerd over de dossiereisen; een eerste onderzoek van voedselautoriteit Efsa mag hoogstens zes weken duren; lidstaten kunnen zelf ook bijdragen aan een snellere procedure.

Verschillende parlementariërs, onder wie Esther de Lange (CDA) en Jan Mulder (VVD), pleitten voor het invoeren van een drempelwaarde voor niet toegelaten stoffen. Nu mogen deze in het geheel niet in veevoerimport voorkomen (nultolerantie).
Dit leidt tot duurder veevoer, omdat het steeds lastiger blijkt om dit transgeenvrij te houden. Paradoxaal daarbij is dat vlees van vee dat genetisch veranderd voer heeft gehad wel mag worden geïmporteerd.

Vassiliou zei in haar openingstoespraak dat ze wil kijken naar een oplossing, zonder overigens de bestaande wetgeving te willen veranderen. Dat laatste stuit vermoedelijk op weerstand van te veel lidstaten. Europa is al jaren hopeloos verdeeld over ggo's.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eet meer

  Dan anne van het hof wel verhongeren

 • no-profile-image

  Anne van den Hof

  Nu worden de boeren en tuinders dus een soort chemische bedrijfjes. Het betekent dat ik geen melk, geen boter, geen yoghurt, geen kaas, geen eieren en uiteraard geen vlees meer kan kopen. Weet ik veel wat voor een effect het knoeivoer c.q. transgeen c.q. gentechvoer voor een invloed heeft op medicijnen? Zoekt de Eu dat in 6 weken uit? Knap. Bestuurders blijven dus de grootste leugenaars. Liever op safe spelen en die knoeitroep van chemische boerenbedrijven mijden als de pest. Voortaan eet ik dan volgens de schijf van 4.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Politiek is een vak.Vaak hoor je achteraf dat er zwaar lobby werk in de wandelgangen het laatste woord hebben
  In de U.S is nu genoeg resultaten te zien van dit trangene gedoe. Dit geeft de EU een voorsprong om vrij te zijn. Immers het proces is onomkeerbaar.Bij de de film ""The future of food"" wordt duidelijk dat transgene mais(stengelboorder) bij mensen allergie geeft.Als veehouders hebben een verantwoordelijkheid naar de kinderen. Want melk mag en moet niet in de verdachtebank komen. Een zuivelfabriek moet gewoon zeggen trangeen voer boer prima maar dan is jou melk veevoer.Aan u de keuze.Tuinders zijn gewoon zakelijk is er twijfel over veiligheid voedsel simpel dat spul wordt gewoon niet verbouwd. Maar omdat het veevoer is mag alles. Zijn er nog landbouwvoormannen zonder knikkende knieen net als de politiek.
  We wachten af want het is door dit besluit wel vijf over twaalf.
  Afsluitend woorden van Maarten Luther King:
  ""Voor 't slagen van 't kwaad
  is niets anders nodig dan dat goede mensen niets doen.
  De kwade krachten worden dan ***Niet ***gehinderd door de zogenaamde Zwijgende Meerderheid""

 • no-profile-image

  gli

  Ik moet vaak denken aan een vroegere voorzitter van een bestuur waarvan ik ooit deel heb uit gemaakt.
  Hij zei: "Als er nieuwe ontwikkelingen komen en de gemeenschap heeft bedenkingen dan moet je altijd kijken of er ook belangrijk (veel) kapitaal mee gemoeid is. Als dit het geval is dan kan het misschien een (hele) tijd duren maar de voorgestelde ontwikkeling gaat door. Het kapitaal (het grote geld) kruipt altijd onder alle bedenkingen uit en is altijd de doorslaggevende factor." Ik heb in mijn leven niet anders ervaren dan dat dit vrijwel altijd het geval is. Het zal alleen niet doorgaan als onomstotelijk bewezen kan worden dat het heel schadelijk is voor de gezondheid. Zo niet: ijdele hoop dat het op de duur is te keren!

Of registreer je om te kunnen reageren.