Home

Achtergrond 454 x bekeken

Totale areaal groente blijft gestaag doorgroeien

Het totale areaal groente in Nederland blijft gestaag doorgroeien, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vergeleken met tien jaar geleden is het totale areaal met bijna 10.000 hectare toegenomen tot 86.350 hectare vorig jaar.
Binnen dit areaal hebben zich wel diverse verschuivingen voorgedaan. Zo is het areaal blad- en stengelgroente licht gedaald, is het areaal kool per saldo ongeveer gelijk gebleven en is het areaal wortel- en knolgroente sterk gegroeid. Het areaal peulvruchten is licht gegroeid.
Bij de laatste categorie zijn vooral de teeltoppervlakten met dorperwten en sperziebonen gegroeid en is het areaal tuinbonen kleine bijna gehalveerd.

Bij de koolsoorten is zijn vooral de arealen broccoli, Chinese kool, boerenkool en bloemkool aardig uitgebreid. Vooral het areaal broccoli steeg sterk, van 753 hectare in 1998 naar 1.750 hectare in 2007. Verliezers waren de spruiten, witte kool, rode kool, spitskool en groene kool.

Bij de wortel- en knolgewassen deden bijna alle soorten het slechter, behalve de uien en winterpeen. Van deze twee soorten werd flink meer geteeld, maar het areaal schorseneren en radijs nam af, terwijl de teelt van rode bieten op peil bleef.
Bij de blad- en stengelgroente was op bijna alle fronten sprake van teruggang in het areaal. Zo is het areaal asperges in de voorbije tien jaar met bijna driehonderd hectare gedaald. Ook de teelt van prei liep terug, hoewel de laatste jaren weer sprake is van een nieuwe uitbreiding. De arealen ijsbergsla en spinazie groeiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.