Home

Achtergrond

Tomatentelers zwaar behoefte aan quarantaine-verzekering

Vooral onder tomatentelers bestaat een grote behoefte om de mogelijkheid te hebben een verzekering af te sluiten tegen schade door quarantaine-organismen.

Ruim 94 procent van de tomatentelers zegt ja tegen zo’n verzekering als die er is. Dit blijkt uit een draagvlakonderzoek onder 1229 glastuinders. De respons op de enquête was goed; 23 procent, weet Jaap van Wenum, van Van Wenum Advies die het onderzoek samen met LTO Groeiservice deed.

Uit de enquête blijkt dat 85 procent van alle ondervraagde tuinbouwbedrijven vindt dat er een mogelijkheid moet komen voor zo’n verzekering. Onder alleen glasgroentetelers ligt dat percentage een stukje hoger; daar geeft 87 procent aan dat er een verzekering moet komen. Op de vraag of telers ook bereid zijn een verzekering af te sluiten, antwoordde 67 procent van de glasgroentetelers met ja ten opzichte van 57 procent van alle glasbedrijven.

Opvallend is dat onder de glasgroentetelers vooral tomatentelers uitzien naar zo’n verzekering. Maar liefst 94 procent van de ondervraagde tomatentelers wil zo’n verzekering afsluiten. Van Wenum: "Dat komt natuurlijk door de uitbraken van de laatste jaren van onder andere Clavibacter en het tomatengeelkrulbladvirus."

Bij de vragen die gingen over de premies blijkt dat de angst voor besmettingen terugkomt in het bedrag dat glasgroentelers aan premie willen betalen. In de enquête varieerde de premie. Veertig procent van de glasgroentelers wil wel 2 euro per 1000 euro aan premie betalen, glastuinbouwbreed was daar 33 procent van de ondervraagden toe bereid.

Volgens Van Wenum die het onderzoek deed in opdracht van het PT is het aan de sector zelf of er daadwerkelijk een verzekeringsmogelijkheid komt. "Duidelijk is wel geworden dat de behoefte groter is dan voorgaande jaren." Een belangrijke andere conclusie vindt hij dat telers aangegeven dat er dan wel veel meer aandacht voor premiedifferentiatie moet komen. "Bedrijven die meer risico lopen moeten ook meer betalen. Daar waren de telers heel duidelijk over. Ze willen niet betalen voor anderen", aldus Van Wenum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.