Home

Achtergrond 188 x bekeken 3 reacties

Toestroom vreemdelingen houdt aan

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt extra onderdak voor tussen de zevenhonderd en achthonderd vreemdelingen.

Het gaat vooral om Chinezen, Somaliërs en Irakezen. Dat heeft een woordvoerder van het COA gisteravond gezegd.
Vorige week meldden zich meer dan zeshonderd Chinezen bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. Normaal zijn dat er hooguit enkelen.

De contracten die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vorige week voor extra opvang sloot met een aantal recreatieparken zijn hoogstens voor een half jaar. Het gaat om logies voor mensen die nu in allerijl moeten worden opgevangen. Op het laatste moment werden huisjes gehuurd in het Limburgse Euverem, zonder dat de gemeente Gulpen-Wittem op de hoogte was.

"We kunnen de plotselinge toestroom van vreemdelingen nog steeds niet echt verklaren'', aldus de zegsman. "Wel weten we dat onder Chinezen het gerucht gaat dat vreemdelingen nu gemakkelijk in aanmerking zouden komen voor asiel vanwege een generaal pardon of omdat prins Willem-Alexander de troon zou bestijgen.'' Hoe en door wie die verhalen de wereld in zijn geslingerd, weet hij niet. "Maar als de toestroom in dit tempo doorgaat, hebben we eind volgende week 2000 extra opvangplaatsen nodig.''

Volgens algemeen directeur Nurten Albayrak van het COA ging het vorige week om een uitzonderlijke situatie. Ze erkent dat de communicatie met gemeenten niet verloopt "zoals zij dit van ons gewend zijn''. Albayrak hoopt deze week zelf met de verschillende partijen te overleggen.

De grote groep vreemdelingen die nu moest worden opgevangen, heeft formeel geen status. Ze zijn nog geen asielzoekers. Het gaat om vreemdelingen die nog geen asiel hebben aangevraagd.
De gemeente Gulpen-Wittem hield maandagavond een informatiebijeenkomst voor omwonenden van de asielzoekersopvang in Euverem, dat onder de gemeente valt. Enkele honderden omwonenden werden daar bijgepraat over de ontstane situatie. De bijeenkomst verliep rustig, aldus burgemeester Bas van den Tillaar na afloop.
De gemeente en het COA praten dinsdag verder met een afvaardiging van de inwoners. Het COA heeft een contract voor een half jaar voor de opvang van maximaal 435 asielzoekers op het bungalowpark.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Steen

  Alle vakantiehuisjes bezet, de toeristen moeten het dus elders zoeken (als ze slim zijn gaan ze de grens over, zijn maar een paar kilometer), waarmee een van de belangrijkste economische peilers in dat gebied wordt weggeslagen.

  Interessant om te weten overigens, de staatssecretaris van justitie, mevrouw Albayrak, die o.a. vreemdelingenbeleid heeft, is familie van de directeur van het COA, juist, ook mevrouw Albayrak.

  Over belangenverstrengeling en vriendjes/familie-politiek gesproken.

  Steen.

 • no-profile-image

  gert

  hoe zijn ze nederland binnengekomen ?

 • no-profile-image

  Johan

  Als we het vluchtelingen verdrag niet opzeggen blijft het hier de zoete inval voor analfabete primitieven die allang weten dat je hier een vorstelijke uitkering krijgt zonder te werken.
  En een pardon dat krijgen we eens weer als het electoraat maar links blijft stemmen.

  Gekke Henkie is baas in Den Haag

Of registreer je om te kunnen reageren.