Home

Achtergrond 289 x bekeken

Toename aanvoer agribulk Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven heeft voor het eerst sinds jaren de aanvoer van agribulk zien stijgen, en wel met bijna 30 procent.

In totaal kwam 1,9 miljoen ton aan met name granen en veevoederingrediënten als soja van overzee.

De afvoer van agribulk, historisch van aanzienlijk minder belang, liep in dezelfde periode met 24 procent achteruit tot 392.000 ton. De achteruitgang hangt volgens het Havenbedrijf samen met mindere Europese oogsten.

Voor de Rotterdammers is de stijging belangrijk. Drie jaar geleden openden zij voor het eerst treinlosputten voor agribulk om vervolgens de aanvoer te zien slinken.

Volgens een woordvoerder blijft de achterstand op de grotere Europese agribulk-havens, Gent en Amsterdam groot. Dit komt vooral door de aanwezigheid van Cargill in deze havens.

Het bedrijf maakte gisteren tevens de financiële resultaten over 2007 bekend. Vooral door de aanvoer van ruwe aardolie steeg het resultaat met 22 miljoen tot 114 miljoen euro. De verzelfstandiging sinds 2004 lijkt daarmee succesvol. Het bedrijf maakte bekend jaarlijks 200 tot 250 miljoen euro te investeren in havenfaciliteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.