Home

Achtergrond 259 x bekeken

Test met grondontsmetting door groenbemester

Coöperatie Agerland start dit jaar een praktijktest met biofumigatie.

Daarbij worden grondgebonden ziekten en plagen bestreden met speciaal gekweekte groenbemesters, die veel glucosinolaten bevatten. De stoffen komen vrij na het onderwerken en bestrijden dan diverse soorten aaltjes en schimmels.

Volgens productmanager Jos Deckers van Agerland is het voor het eerst dat biofumigatie wordt getest in de praktijk. "Uit onderzoek op laboratoriumschaal blijkt dat glucosinolaten diverse schimmels bestrijden, zoals voetziekten in granen, rhizoctonia, fusarium, bipolaris en phythium. Agerland wil kijken of dit ook in de praktijk lukt en welk effect voorvrucht, zaaitijd, grondsoort en onderwerkmoment heeft."

De groenbemesters zijn gekweekt door Joordens Zaden. Het mengsel bevat Ethiopische mosterd, bladrammenas en gele mosterd. Deckers: "Er is dit jaar zaad voor 25 tot 50 hectare groenbemester. Wij zoeken boeren verspreid over het land die het willen uitproberen. Het gebruik van chemische grondontsmettingsmiddelen wordt steeds meer aan banden gelegd. Daarom zoeken wij een natuurlijke vervanger."

Het mengsel dat getest wordt, kan worden gezaaid tot september. Het is daardoor geschikt als nagewas van granen, vroege aardappelen en groenten. Deckers: "Het zaadbedrijf ontwikkelt ook groenbemesters met een hoog gehalte glucosinolaten die in het najaar gezaaid kunnen worden. Die zijn geschikt als nagewas voor meer akkerbouwgewassen. We hopen dat er dit najaar voldoende zaad van is zodat we dat ook in de praktijk kunnen testen."

Of registreer je om te kunnen reageren.