Home

Achtergrond 6 reacties

'Tachtig procent middelen bedreigd'

Tachtig procent van de gewasbeschermingsmiddelen verdwijnt als de Europese Unie de zogenoemde cut-off criteria invoert.

Dit brengt de voedselvoorziening in de EU in gevaar. Dat stellen de Europese organisaties Copa-Cogeca (boeren), ESA (kweekbedrijven) en ECPA (producenten van gewasbeschermingsmiddelen). Bij cut-off criteria worden de ingrediënten van een gewasbeschermingsmiddel apart beoordeeld op hun risico’s voor consument, milieu en gebruiker. Bij de huidige toelating wordt een totale risicobepaling gemaakt waarbij ook wordt gekeken naar gewas, dosering en spuittechniek.

De EU wil een Europees gewasbeschermingsmiddelenbeleid invoeren. Nu bepaalt iedere lidstaat zijn eigen beleid. Eén van de voorstellen waar de Europese landbouwministers zich binnenkort over buigen is de invoering van de cut-off criteria.

Als dit voorstel wordt doorgevoerd dreigt een ramp, stellen de Europese organisaties. "Als 80 procent van de gewasbeschermingsmiddelen verdwijnt, wordt de Europese landbouw kwetsbaar. Dat leidt tot een grote afhankelijkheid van voedselimporten."

Ook voor de Nederlandse telers zal dit grote gevolgen hebben, stelt secretaris Jo Ottenheim van de Nefyto, de Nederlandse organisatie van de agrochemische industrie. "Het raakt alle teelten als 80 procent van de middelen verdwijnt."

Volgens Ottenheim is de huidige beoordeling veel beter. "Nu wordt een complete risicoanalyse gemaakt van een middel. Daarbij kijk je bijvoorbeeld ook naar dosering, gewas en spuittechniek. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit voorstel beleid wordt. Europa kan het zich niet permitteren de voedselvoorziening in de waagschaal te zetten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wil Braakman

  Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen komen beiden voor in professionele circuit en in de natuur direct.
  Er wordt hard gewerkt om dat uit te breiden.
  Elk jaar weer nieuwe resultaten.
  Grondvisie is daarbij dat de bodem een levend organisme is wat optimalisatie behoeft, wanneer dat intensief wordt gebruikt.
  Laat dat toch het uitgangspunt blijven.
  Of keer weer terug tot deze visie.
  Biologische controle van insecten zou niet kunnen; het blijkt fantastisch te werken.
  Over de termijn van terugkeer naar de bron waarop groei is te baseren; die behoort goed te worden overzien, maar het kan, met inzicht en eerlijkheid in calculatie van alle erbij rakende factoren.

  Voedsel zal dan juist meer zijn te produceren en meer gezond, dan op het pad waarop "moderne landbouw" zich heden heeft begeven. Op een croma, gemaakt van een groente, vrucht of grond is dat duidelijk waar te nemen.

 • no-profile-image

  Jeetje

  Blijf lekker dromen Wil Braakman of doe een rondje langs de biovelden in een lekker nat seizoen. Dat is dan wel even wakker worden. Moderne landbouw maakt waar mogelijk heus wel gebruik van biologische (bestrijdings)principes, maar altijd onder economische afwegingen. Je doet voorkomen alsof dat een stel hotemetoten zijn die het liefst tegen bergen en klippen strooien en spuiten. Maar misschien dien je de landbouwers wel met je principes: de voedseltekorten zullen wereldwijd enorm zijn, maar de prijzen enorm hoog. Toch zou ik dat een misdaad tegen de menselijkheid willen noemen.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Als de lat dan voor iedereen gelijk ligt, ook voor de inport, mogen ze voor mij 80 % verbieden.
  dan worden wij als boeren slapend rijk.

  Dus wees niet bang, dat dit ooit wet wordt , want het laatste wat men nu wil is nog meer prijsstijgingen voor voedsel.

 • no-profile-image

  jjmoes

  De politiek vraagt om hongersnood:
  voedselprijzen schrijf je nu al rood.
  Maar ja met extra 30 procent
  is armoe niets wat je kent:
  wanneer komen de billen bloot?

 • no-profile-image

  jolanda

  wil wel eens meemaken hoe de sla uit bv amerika hier aankomt in een roeiboot. want je gaat me toch niet vertellen dat vliegen milieubewust is. Ik als tuinster lig er tenminste niet wakker van als het tenminste in heel europa gebeurd.

 • no-profile-image

  Piet Zwinkels

  Graag wil ik u verwijzen naar mijn recente 2 weblogs voor agrarisch weekblad Groenten&Fruit.
  Voor de grap effe lezen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.