Home

Achtergrond 1 reactie

Supermarkten positief kritisch over stap Coop

De Nederlandse supermarkten zijn positief kritisch over de stap van supermarktketen CoopCodis om vanaf deze week Milieukeur-varkensvlees van niet gecastreerde dieren te verkopen.

"De stap van CoopCodis verdient lof", aldus Marc Jansen, hoofd consument en kwaliteit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de branche-organisatie van de supermarkten. "We streven er met z’n allen naar om niet te castreren vanaf 2015 en dan is het een goede zaak als er één is die het nu al in de markt zet. We kunnen er van leren."

Een woordvoerder van Schuitema in Amersfoort, de organisatie achter de C1000-supermarkten, wijst op de afspraken die zijn gemaakt in de verklaring van Noordwijk. "Het is prima dat CoopCodis daarop vooruit loopt, maar we moeten niet vergeten dat hun organisatie wel een stuk kleiner is dan die van C1000. Voor de veel grootschaliger productie die wij nodig hebben, zijn op dit moment gewoon nog geen voldoende betrouwbare geurdetectiemethoden beschikbaar."

Een woordvoerder van Albert Heijn supermarkten zegt dat er vanuit Albert Heijn met interesse wordt gekeken naar de ontwikkeling bij de CoopCodis-supermarkten. "Wij bespreken deze en andere ontwikkelingen op het gebied van vlees en dierenwelzijn met onze leveranciers", aldus de AH-woordvoerder.

De Jumbo-supermarkten verkopen sinds vorig jaar het zogenoemde Jumbo Bewust-varkensvlees. Het is afkomstig van varkens die zijn grootgebracht in een Canadees houderijsysteem met zaagsel als strooisel. Ook dit vlees draagt het Milieukeur-label. Het vlees is afkomstig uit een project opgezet door varkenshouder Raymond Cobben in Ulestraten. In het project doen verder mee Hendrix UTD, de Dierenbescherming en slachthuis Kerkrade. Ook in dit project worden de dieren in principe niet gecastreerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Boer

    In principe niet gecastreerd....?? Tis wel of niet castreren.... En ik vind het hele verhaal dom gelul... Castreren is weinig mis mee, vraag de gemiddelde varkenshouder maar. Maar ja, we moeten met de consumenten mee. Maar dan moet er ook betaald worden... Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.