Home

Achtergrond 242 x bekeken 2 reacties

Supermarkten laten miljarden euro's omzet liggen

Supermarkten laten miljarden euro's aan omzet liggen door allochtonen zo goed als te negeren in media-uitingen.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van Melissa Kamstra die de positie van de allochtone consument in opdracht van tekstbureau Accent Grave onderzocht.

Volgens onderzoek van de Rabobank is de totale markt voor "etnische producten" 3 miljard euro waard. Momenteel gaat deze omzet voor een belangrijk deel naar kleinere en gespecialiseerde Turkse, Marokkaanse of Chinese zaken.

Door de relatief snelle bevolkingsaanwas in deze groep verdubbeld deze omzet de komende 10 jaar. Het aantal niet-Westerse allochtonen neemt in deze periode immers toe met 1 miljoen mensen die traditioneel een kwart tot 35 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan voeding.

De Nederlandse supermarktformules slagen er slechts in een zesde hiervan toe te eigenen. Jammer, want het is een lucratieve markt. "Etnische producten", schrijft Kamstra, kennen een gemiddelde winstmarge van 30 tot 35 procent.

De conclusie van Kamstra, die met het onderzoek afstudeert aan de Hogeschool van Amsterdam, is dat het supermarkten voornamelijk ontbreekt aan doelgerichte reclame. Boodschappen die specifiek gericht zijn op mensen van niet-Westerse afkomst. "Maar dan niet in hun eigen taal. Ze zouden bijvoorbeeld breder reclame kunnen maken voor voedingsmiddelen die vooral in deze groepen worden geconsumeerd."

De beperkte reclame is volgens haar vooral het gevolg van de sterke spreiding van allochtonen, maar ook de vestigingsplaats van supermarkten speelt een rol.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Dus heeft Wilders nu eindelijk uit onverdachte hoek steun èn weer eens gelijk gekregen, als hij zegt dat er een tsunami van moslims over ons zal komen.
  Binnen 10 jaar nog ÉÉN (hoofdzakelijk) MILJOEN moslims en moslims en meer moslims.
  Ondertussen dutten de domoren hier rustig verder.
  Om gek van te worden.

 • no-profile-image

  miltie

  deze nieuwe nederlanders steunen hun eigen nationale mede mens eerst [zij zeggen EIGENVOLK EERST ] las je dat als nederlander zegt ben je RACIST lust je nog peultjes en gelijk HEBBEB ZE

Of registreer je om te kunnen reageren.