Home

Achtergrond 163 x bekeken 2 reacties

Suikervoorraad wereld bereikt recordhoogte

De suikervoorraden bedragen eind dit seizoen wereldwijd 86,2 miljoen ton.

Dat is een record hoeveelheid. Op 1 oktober aan het begin van seizoen 2007/2008 lag er nog 76 miljoen ton suiker in voorraad.

De grote voorraad leidt voorlopig niet tot een ontlasting van de suikermarkt, stelt het Duitse marktbureau ZMP. Ondanks dat de EU de productie fors heeft ingekrompen. In 2006 had de EU een suikerquotum van 18 miljoen ton. Dat is via een opkoopregeling gedaald naar 12,3 miljoen ton.

Volgens het ZMP stijgt het verbruik van suiker wereldwijd. Maar de productie groeit ook waardoor de voorraden groeien. Daardoor is de suikerprijs gedaald. In juni lag die op 33 euro per ton. Nu is dat 21 euro.

De groeiende voorraad is geen goed vooruitzicht voor de bietenprijs, zegt LTO-bestuurder Jacob Bartelds. "De EU heeft de suikerproductie verminderd. We hadden gehoopt dat met het krapper worden van de suikerproductie in de EU de suikerprijs over de hele wereld mee zou profiteren en dat dat zou leiden tot een plus op de bietenprijs. Maar als de voorraden groeien is de kans groot dat de bietenprijs voorlopig op het minimum blijft."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    geen bieten

    Ben ik even blij dat ik van m'n bietenquotum af ben

  • no-profile-image

    lekker makkelijk

    Wat een sneue reactie toch weer, "collega"??

Of registreer je om te kunnen reageren.