Home

Achtergrond 236 x bekeken

Suikermetingen aan aspergeplant geven einde oogst aan

Wageningen UR in Vredepeel werkt aan een computerprogramma dat aspergetelers advies gaat geven over het moment waarop de oogst gestopt moet worden.

Wageningen UR werkt samen met Onderzoekstation Geisenheim in Duitsland, aan een computerprogramma waarmee de Nederlandse asperge-telers precies kunnen bepalen op welk moment ze moeten stoppen met het steken van de asperges.

De telers meten daarbij gedurende de oogst regelmatig het suikergehalte van de wortels. Dit gebeurt met een eenvoudig apparaatje en kost relatief weinig tijd. Het computerprogramma, Aspire genaamd, geeft op basis van de metingen een advies over het moment waarop het beste gestopt kan worden met het steken van de asperges.

Wanneer asperges te lang door worden gestoken, raken de suikers in de wortels op, waardoor de aspergeplanten in de problemen komen. De planten geven dan het volgende seizoen minder opbrengst. Het precies op tijd stoppen met oogsten is dus heel belangrijk. De vermindering van het suikergehalte in de wortels, geeft dus een belangrijke indicatie over het moment waarop niet meer gestoken moet worden.

Het computerprogramma wordt dit jaar bij tien Nederlandse aspergetelers getest. De onderzoekers verwachten dat dit voldoende moet zijn om het programma al in 2009 breed te gaan gebruiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.