Home

Achtergrond 1 reactie

'Subsidie nodig voor voedselbewustzijn'

De rijksoverheid moet subsidie geven aan initiatieven die het voedselbewustzijn onder consumenten vergroten.

Dat stelt natuurorganisatie Stiching wAarde vandaag. Vooral bij jongeren ontstaat een 'verregaande vervreemding' op het gebied van eten, aldus de stichting.

Stichting wAarde stelt een jaarlijkse subsidie van 2 miljoen euro voor, ter ondersteuning van projecten op het gebied van voedselbewustzijn. Er zijn jongeren die menen dat spinazie á la crème in vierkante blokjes aan de struiken groeit en dat melk in de fabriek wordt gemaakt. Het aantal mensen dat zo denkt, neemt toe naarmate men vaker het platteland verruilt voor de stad, aldus wAarde.

Een juiste kijk op voedsel draagt volgens de natuurorganisatie bij aan duurzame sociale en ecologische ontwikkeling en aan een betere waarding van het leven. De misleidende beeldvorming rond eten is nu echter in handen van producenten en bedrijven die daar baat bij hebben.

Maatschappelijke organisaties die daar iets aan willen doen, zijn meestal zeer bescheiden in opzet en impact. Subsidie door de rijksoverheid kan daar iets aan doen, aldus wAarde.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    rh

    Hoort deze informatie niet gewoon standaard in het lessenpakket van zowel basisscholen als voortgezet onderwijs thuis? Hoe is het toch mogelijk dat er nog steeds via school geen aandacht wordt geschonken aan gedegen voedingsleer? Je kunt er niet van uitgaan dat kinderen vanuit thuis worden onderwezen op dit gebied: wat kunnen ouders die zelf nauwelijks geinformeerd zijn nu overdragen? Ik zou zeggen: niets speciale projectjes wat alleen maar meer geld kost met daarbij de vraag of de werkelijke doelgroep wordt bereikt. Daarvoor in de plaats voedingsleer opnemen in basisstof van groep 1 basisschool tot examenklassen voortgezet onderwijs én verplicht stellen!

Of registreer je om te kunnen reageren.