Home

Achtergrond 275 x bekeken

Strengere controle op afvalhopen

Het Productschap Akkerbouw gaat de controle op afvalhopen uitbreiden.

Vorig jaar zijn ruim vijfhonderd afvalhopen gecontroleerd of ze voldoende zijn afgedekt. Het PA breidt dit met 50 procent uit naar 750 afvalhopen. De controles gaan begin mei van start.

Sinds 15 april zijn boeren verplicht afvalhopen af te dekken om te voorkomen dat daar aardappel- of uienplanten op groeien. "De afdekplicht voor afvalhopen is een belangrijk onderdeel van de teeltvoorschriften voor de bestrijding van phytophthora in aardappelen en valse meeldauw in uien", stelt het productschap.

Vorig jaar zijn ruim vijfhonderd afvalhopen gecontroleerd. Daarvan waren 78 niet of onvoldoende afgedekt. De betreffende telers hebben daarvoor een gele kaart gekregen. Volgens het productschap hebben de telers in vrijwel alle gevallen vervolgens direct maatregelen getroffen om de afvalhoop af te dekken. "In vier gevallen gebeurde dat niet en werd een rode kaart uitgedeeld. Hiervoor zijn boetes opgelegd van 350 tot 1.500 euro."

Het productschap stelt dat de intensieve controles van de laatste jaren hebben geleid tot een forse afname van het aantal onafgedekte afvalhopen. "Waarschuwen helpt, want de betreffende bedrijven hebben het in het daaropvolgende jaar meestal prima voor elkaar. Op advies van de sector wordt het aantal controles uitgebreid en aangedrongen op hogere boetes."

De controles worden uitgevoerd door de keuringsdiensten NAK en BQ Support. Boeren die onafgedekte afvalhopen willen melden kunnen daar terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.