Home

Achtergrond 240 x bekeken 1 reactie

Stop tweeslachtig EU-beleid

Gelijke monniken, gelijke kappen. Het wordt hoog tijd dat de Europese Unie dat uitgangspunt eens tot basis maakt van het landbouwbeleid.

Nu is dat niet zo, waardoor Europese boeren in een nadelige concurrentiepositie worden geduwd ten opzichte van collega’s in derde landen. Dat geldt zowel voor akkerbouwers als voor veehouders.

Het laatste staaltje van tweeslachtig beleid is de toelating eind vorige maand van de transgene maissoort GA21. Scheepsladingen vol zijn vanuit Zuid-Amerika onderweg naar de EU. GA21 verdringt het Europese graan van de markt. Maar de akkerbouwers in de EU mogen deze maissoort niet telen. Dat geldt voor vrijwel alle transgene gewassen. Dat is oneerlijke concurrentie, want de veevoerindustrie mag GA21 wel in het voer verwerken.

Niet alleen de akkerbouwers, maar ook de veehouders hebben last van de tweeslachtigheid van het Europese beleid. In de EU gelden strenge regels voor dierenwelzijn, milieubescherming, gebruik van diergeneesmiddelen en voedselveiligheid. Regels die in andere landen niet gelden of waar de controle op zijn minst onduidelijk is.

Maar het vlees uit die landen kan wel worden ingevoerd in Europa. Hetgeen de veehouders hier een fors concurrentienadeel oplevert. Het gelijkheidsbeginsel is nog altijd het beste uitgangspunt voor een gezonde economie. Brussel mag zich dat wel eens beter realiseren.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    drs. rbj

    ik ben het geheel eens met deze schrijver. alleen in het handelsverkeer is de positie van de landbouw ondergeschikt gemaakt. ook onze staatssecretaris van heemskerk heeft al aangegeven dat de handelsbelangen bij de WTO het weggeven van de positie van de landbouw rechtvaardigt !
    wat dat betekent voor de gezondheid van bodem, planten, dieren en dus ook mensen, dat is kennelijk minder belangrijk. daar zal voor gelobbied moeten worden zowel in den haag als brussel. want de prijs daarvoor wordt nu door de boeren en tuinders, maar indirect ook door de consumenten betaald. en wie voelt zich aangesproken ?

Of registreer je om te kunnen reageren.