Home

Achtergrond

'Stop na Hoeksche Waard met meer bedrijventerreinen'

Milieudefensie hoopt dat in navolging van de Hoeksche Waard ook andere plannen voor nieuwe bedrijventerreinen worden afgeblazen.

De milieugroepering voert vandaag opnieuw actie tegen de komst van de bedrijventerreinen en levert kruiwagens vol aarde af bij de Tweede Kamer.

De actie wordt gevoerd met bewoners van dertig locaties waarvoor plannen bestaan om er nieuwe bedrijfsterreinen te realiseren. Die voornemens gaan volgens de omwonenden ten koste van het bestaande landschap. De grond die in de kruiwagens bij het Kamergebouw wordt afgeleverd, is dan ook afkomstig van die bedreigde landschappen. De actievoerders lichten hun bezwaren ook toe aan de Tweede Kamer en overhandigen 80.000 handtekeningen van mensen die zich zorgen maken over deze ontwikkeling.

Kamerleden krijgen verder een petitie over de campagne ’Spaar het landschap, recycle de ruimte’. De actie met de kruiwagens is onderdeel van die campagne van Milieudefensie. ”Al die nieuwe bedrijventerreinen zijn niet alleen een grote aantasting van het landschap, maar ook overbodig. Als we eerst de bestaande terreinen opknappen en herstructureren, kunnen we daar nog jaren mee vooruit”, vindt Klaas Breunissen van Milieudefensie.

Met Dick Bussing, voorzitter van de Vereniging Hoekschewaardsch Landschap (VHL) vraagt Breunissen de Kamerleden om hulp. Het kabinet zag onlangs af van plannen om in de Hoeksche Waard, een nationaal landschap, een bedrijventerrein voor de Rotterdamse haven aan te leggen. In de directe omgeving bieden andere terreinen nog voldoende ruimte, vindt het kabinet.

Toch komt er ook een kruiwagen met Hoeksche Waardse aarde naar Den Haag. Breunissen: ”Dit landschap gaat niet op de schop. Dat is een succes voor ons en de bewoners die daar jarenlang voor hebben gestreden. Wij willen dat hetzelfde gebeurt met alle andere gebieden.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.